All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Last week
 3. Earlier
 4. NRC Handelsblad van 16 augustus 2019. Een ‘exopak’ of ‘exoskelet’ is een ‘kunstmatig harnas dat … ondersteuning biedt voor mensen met lichamelijke beperkingen’. Het pak is ontwikkeld in de USA. Het weegt 5 kilo, ‘en bestaat uit een soort atletiekpak met banden om de dijen en heup. Op de bovenbenen en buik zitten sensoren die de bewegingen meten en aan de hand daarvan bepalen wat de drager doet: wandelen of rennen. Onderaan de rug zit een aandrijfmechanisme. Daarvandaan lopen kabels naar de heupen en dijen, die kunnen aanspannen of ontspannen. Als die kabels op het juiste moment met de spieren meebewegen, kan het voelen of je met het lopen 7,4 kilo minder met je meedraagt. Voor het rennen is dat 5,7 kilo’. De Technische Universiteit Delft presenteerde deze week een speciaal ontwikkeld exopak voor dwarslesie-patiënten, dat ook zijwaartse stappen kan zetten. De Technische Universiteit Twente voegt er aan toe: ‘het is … mogelijk om het energieverbruik van (hard)lopen te verminderen door een exopak of exoskelet’. Kortom: het exopak biedt mogelijkheden voor mensen die door ouderdom, een beroerte, of anderszins moeite hebben met lopen. Het ontwerp is nu nog volop in ontwikkeling.
 5. 2 augustus 2019. Gehoord op het Vlaamse tv-journaal: een verpleeghuis voor bejaarden geeft zijn zorgpersoneel de gelegenheid om hun baan te splitsen: 70% in het verpleeghuis, 30% in de nabij gelegen thuiszorg. Het idee is om het zorgwerk lichter en gevarieerder te maken. De bejaarden in het verpleeghuis hebben veel zorg nodig. De emotionele band die zij met hun zorgverleners opbouwen, wordt ook nog eens extra belast door hun regelmatige overlijden. Werken in de thuiszorg geeft hiervoor variatie en afleiding. De reacties van het zorgpersoneel zijn tot nog toe positief, aldus het Vlaamse tv-journaal.
 6. Het Financieele Dagblad van 4 juli Steeds meer mensen ontwikkelen weerstand (resistentie) tegen anti-biotica. Wat vooral het gevolg is van een (te) royaal gebruik van dit geneesmiddel in het verleden. De Verenigde Naties (VN) schatten dat tegenwoordig jaarlijks minstens 700.000 mensen sterven omdat hun ziekte niet (meer) met anti-biotica kan worden bestreden. 230.000 hiervan betreft tuberculose-patiënten. Het probleem speelt vooral in de arme landen, waar naar schatting 90% van de bevolking resistent is; in de rijke landen ligt dit percentage op 35. De Wereldbank schat dat het aantal slachtoffers in 2050 kan oplopen tot tien miljoen. De VN verduidelijken: “alarmerende niveaus van resistentie in zowel rijke als arme landen, met als gevolg dat veel voorkomende ziektes onbehandelbaar aan het worden zijn. En het gevaarlijker is om medische procedures uit te voeren die levens redden”. Het ontwikkelen van een nieuwe generatie anti-biotica kost veel geld, en kent een relatief geringe kans op succes. Mocht het wel lukken, dan nog zal het nieuwe medicijn spaarzaam worden voorgeschreven. Met andere woorden: ontwikkelen is voor de farma-industrie commercieel niet interessant. Het Financieele Dagblad verwacht dan ook, dat dit probleem binnen afzienbare tijd de politiek zal bereiken. Zodat regeringen over de hele wereld aan een oplossing gaan meebetalen. Hun politieke verhaal om de belastingbetaler hiervan te overtuigen: “het is als de brandweer: je betaalt ervoor, in de hoop dat je ze nooit nodig zult hebben”.
 7. @Mo en @Susan hebben jullie iets aan de tips uit dit artikel op onze website? https://www.izz.nl/thema/gezond-werken/vitaliteit-en-preventie/artikelen/slaap-lekker
 8. Ik ga meestal als ik thuis kom even tv kijken nog wat drinken en ga zelfde tijd uit bed als altijd. Mijn probleem is dat als er in de route wat gebeurt en mijn dienst uit loopt dat ik later thuis ben en dan zo aan het malen ben dat het langer duurt eer dat ik slaap, dan zit de adrenaline nog zo hoog ben net een stuiterbal.
 9. Ik heb dit zelf zo opgelost: Ik zorg dat ik een uur nadat ik thuis kom, ( ik eet nog wat en kijk t.v) aanstalten maak naar bed te gaan. Dan lig ik er op een redelijke tijd in.In ieder geval niet midden in de nacht zoals vroeger het geval was Ik sta dan niet later op dan 9 uur de volgende dag. Zo kan ik nog wat doen in de ochtend, en ben ik s'avonds weer moe genoeg om gewoon goed te slapen.
 10. De vijf winnaars zijn bekend: @Hennie Maes, @An Thijssen Thijssen, @A Meulepas, @Anne Venes en @Marian De Ridder Gefeliciteerd!! Jullie zijn de winnaars van de loting voor het boek 'Het huis in je hoofd'! Als je ons een e-mail stuurt met je adres, dan krijg je het boek thuisgestuurd. Het e-mailadres is community@stichtingizz.nl. Leuk als je hier op een later moment laat weten wat je van het boek vond! Alle deelnemers aan de loting, bedankt voor jullie interesse. We vinden het altijd jammer om mensen teleur te stellen. Hopelijk val je een volgende keer in de prijzen.
 11. Daar wil ik mijn hoofd niet over breken dus geeft u maar. 😊
 12. Hoi Mo, ik kan me helemaal voorstellen dat dat niet goed is voor je gezondheid. Ik werk ook wisseldiensten tussen 8.00u en 21.00u, van maandag tot en met zondag. Dat is een groot verschil met de verzorging die tussen 7.00u en 23.00u wisseldiensten werken. Voor iedereen is het verschillend ook: als je graag naar feestjes/verjaardagen gaat, dan gaat dat niet altijd met onregelmatig werken. Ikzelf ben blij dat ik niet altijd naar feestjes kan; ik vind drukke sociale dingen erg vermoeiend. Ik zoek mijn vrienden op doordeweeks, overdag, of in de vroege avond. Ook gezellig. En rustiger voor mij. Maar Mo, ik snap dat niet iedereen zo is. Dus ik begrijp ook goed dat het niet goed is voor je gezondheid.
 13. ik weet dat ik regelmatig avond en dagdiensten heb maar ik merk dat ik met de avonddiensten als ik thuis kom meer moeite heb om in slaap te komen en vaak om 3:00 nog wakker lig. Dit komt niet ten goede van mijn lichaam maar ook niet mijn zelf ben veel sneller moe. In het weekend heb ik altijd avonddienst dit komt ook niet ten goede aan de sociale contacten omdat verjaardagen meestal in het weekend bij ons worden gehouden en dan kan je niet.
 14. Het kan ook andersom zijn hoor: ik ben bewust van werk met kantoortijden naar de zorg gegaan. En ik ben het meest blij met de mogelijkheid om avonddiensten en weekenden te kunnen werken. Wat een verademing voor mijzelf. Meer me-time, meer tijd voor de kinderen. Ik ben er qua ontspanning op vooruit gegaan. Maar dat ben ik. Voor mij tot nu toe alleen maar winst
 15. Heb jij deelgenomen aan het ledenpanelonderzoek Gezondheid en onregelmatige diensten? Ga hier in gesprek over onregelmatige diensten met andere deelnemers aan het panel. Ook vragen of opmerkingen over het onderzoek kun je hier delen.
 16. Ik zou graag dit boek willen ontvangen en wel om de volgende reden(en). Mijn vrouw en ikzelf zijn sinds dit voorjaar beiden 64 jaar. Beiden volgens ons en onze omgeving nog helder van geest, om het maar zo te zeggen. Helaas ben ikzelf nu bijna 2 jaar volledig afgekeurd, vanwege een lichamelijke aandoening. De geest is nog goed (volgens ons). Mijn vrouw krijgt echter dagelijks veel voor haar kiezen. Werkzaam in de zorg (ikzelf ben daar jaren geleden al mee gestopt en ben iets geheel anders gaan doen). Zij werkt echter nog volop en alle diensten op een spoedeisende hulp, dus kan best intensief zijn. Zij heeft echter nu reeds 4 jaar ook nog eens de zorg voor mij (haar zieke echtgenoot) erbij gekregen. Daarnaast nog 2 dagen oppassen op kleinkinderen (schatjes, maar het vergt wel energie, die ikzelf niet heb). Onlangs vroegen we ons daarom af, hoe e.e.a. zou verlopen als één van ons ook nog eens met geestelijke achteruitgang te maken zou krijgen. Als het bij haar zou gebeuren, dan val ik ook om, want ik kan de zorg voor haar er zeker niet bij hebben. Daar heb ik de energie niet voor. Als het mij zou overkomen????? Ik ben al niet zo'n gemakkelijk persoon, zeker niet omdat mijn ziekte mij ontzettend dwars zit. Ik had graag nog een aantal jaren gewerkt, maar ben er acuut uit weggetrokken. Van de ene op de andere dag. Dat frustreert. Als ik dan ook nog geestelijk achteruit zou gaan, dan weet ik niet hoe ik zou worden en hoe dat impact heeft op haar. Vandaar dat wellicht zo'n 'handleiding' enige tips kan geven om hiermee om te gaan, ook in combinatie met kinderen.
 17. Na mijn pensioen , nog niet lang geleden, doe ik mantelzorg in een verpleeghuis. Verder heeft mijn jongere zus Alzheimer. Zij dementeert. Ik zou het fijn vinden om het boekje te ontvangen om zo beter inzicht te krijgen over de ziekte
 18. NRC Handelsblad 14 juni. Opvallende bezuinigingstrend in zorgfinanciering: no cure, no pay. Het artikel van NRC Handelsblad opent: ‘Hoe duur ook, medicijnen slaan bij lang niet alle patiënten aan. Daarom zoeken zorgverzekeraars naar andere financieringsmogelijkheden. Ze hunkeren naar een pay-for-performance-model, waarbij verzekeraars alleen betalen als het medicijn werkt.’ De krant noemt een aantal voorbeelden: Uitbehandelde patiënten met de zeer zeldzame MSI-H-tumor. Zij krijgen zestien weken het kankermedicijn Nivolumab op kosten van de farmaceut. Patiënten bij wie de tumor slinkt of niet verder groeit worden doorbehandeld met een vergoeding uit de basisverzekering. Pharmareus Novartis betaalt de kosten terug voor injecties bij astmapatiënten, wanneer ze na vier weken niet goed reageren op het medicijn. Een geneesmiddel van het Franse Sanofi, dat wordt toegepast bij een beenmergziekte, slaat bij circa 80% van de patiënten aan. Als het niet werkt, dan betaalt Sanofi de kosten. Deze financiële manier van werken is ook gunstig voor de farmaceuten, betoogt NRC Handelsblad, omdat bij succes de zorgverzekeraars meebetalen aan de ontwikkeling van een (nieuw) medicijn. Bij dit alles de opmerking, dat het vaak om kleine, hele specifieke patiëntengroepen gaat. De tendens sluit dan ook eerder aan bij de beweging naar precisiemedicijnen, vanuit de gedachte dat elke patiënt uniek is. Dit heeft als nadeel, dat het bij zo’n kleine patiëntengroep moeilijk te zeggen is of het medicijn met zekerheid werkt. De toepassing van no cure, no pay bij medicijnen is vooralsnog erg beperkt. Wel wordt deze vorm van financiering in Engeland en Frankrijk vaker toegepast dan in Nederland.
 19. Het spijt me Isa maar ik kan geen voordelen opnoemen van de Marktwerking of het zou de 8 miljard aan reserves van de zorg verzekeraars moeten zijn.Zij hebben goed gegraaid over de rug van de consument.De tweedeling is er nog steeds,velen kunnen geen aanvullende verzekering betalen.De verzekeraars moeten goed overhouden want ze sponseren en maken veel reclame.Het ware beter dit ten goede te laten komen van de patieenten.Breng ,jeugdzorg,thuiszorg,ouderenzorg etc.op orde en zorg dat er weer meer mensen voor de zorg kiezen,maak deze weer aantrekkelijk.
 20. Graag meeloten , altijd fijn om er op een andere manier over te lezen!!
 21. Mijn moeder heeft Altzheimer. Zij heeft 2 achterkleinkinderen die ik graag uit dit boekje voor zou willen lezen.
 22. Ik zou deze graag willen winnen, bewustwording en verplaatsen in de (demente) mens, is iets waarin je nooit uitgeleerd kan zijn
 23. Ik zou dit boek graag willen hebben. Mijn vader is aan Alzheimer overleden en mijn broer lijkt ook dement te worden.
 24. Ik zou ook graag dit boek winnen. Mijn schoonmoeder is overleden aan Alzheimer.
 25. ik ben als verzorgende al jaren in mijn werk betrokken bij cliënten met dementie van beginnend alzheimer tot de laatste fase, mijn vader heeft sinds een aantal jaren alzheimer, nu maak ik het ook mee om als kind en niet alleen als professional, het boeit mij wat er nu in het brein om gaat. probeer te begrijpen hoe je kunt reageren.
 26. Ik zou graag het boek winnen. Ik doe vrijwilligerswerk in een huis van de wijk in Belfeld. Daar komen de mensen in de open inloop voor diverse activiteiten en er komen mensen om te eten. Er zijn mensen bij met lichte dementie maar ook met beginnende Alzheimer. Voor mij en mijn collega`s is het boek een aanvulling op wat al aan ons verteld is. Maar er zijn een paar vrijwilligers die de nederlandse taal nog niet goed machtig zijn. Daar is dat boek dan ook een mooie aanvulling voor.
 27. Wat ook wel eens gezegd mag worden: een heleboel werknemers/-neemsters willen graag regels hebben : 1 omdat regels een veilig gevoel geven. 2 omdat je in een moeilijke werksituatie je gemakkelijk achter regels kunt verschuilen. 3 omdat regels je ontlasten van zelfstandig nadenken & initiatief nemen. --- Het bovenstaande speelt zeker ook in de Zorg. En de klassieke fout is, dat velen denken dat je alle voorkomende werksituaties vooraf in regelgeving kunt vatten. Dit is een ernstige denkfout, want het kan niet. De praktijk van het dagelijks werk is daarvoor te variabel, te rijk geschakeerd. --- Het gevolg van deze misvatting is dan ook, dat: 4 er zoveel regels worden gemaakt dat je 'door de bomen het bos niet meer ziet'. 5 regels onderling tegenstrijdig worden, of op een verschillende manier kunnen worden uitgelegd. 6 een enorme hoeveelheid kostbare werktijd verloren gaat met geleuter over regeluitleg. --- De oplossing: 7 het vermogen om ten opzichte van je collega's sportief te 'geven en te nemen'. 8 het vertrouwen op je eigen vakbekwaamheid, en op die van collega's. 9 het gebruiken van je gezonde verstand. 10 weerwerk bieden aan de regel-uitgevers 'par excellence': de stafmedewerkers/-sters van de directie.
 28. Ik zou graag meer begeleiding willen hebben in het verpleeghuis hoe het met mij ging, dat was ook helemaal niet gebeurd. En toen ik terug kwam in de wijk, dat er af en toe een gesprek zou zijn hoe het nu gaat. Maar ik denk nu ook dat de intentie er niet is, want je mag niets mankeren. Dat wil de werkgever niet en er kan ook weinig worden aangepast.
 1. Load more activity