Isa van IZZ

Moderator
 • Aantal bijdragen

  228
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door Isa van IZZ geplaatst

 1. Isa van IZZ

  Over burn-out en werken in de zorg....

  Wil je nog iets delen met collega's in de zorg? Welkom in de Zorg voor jezelf Community. Je bent waarschijnlijk in dit gesprek gekomen nadat je hebt meegedaan aan het ledenpanelonderzoek Burn-out en werken in de zorg. We nodigen je uit om hier een reactie achter te laten. Ook als je naar aanleiding van de vragenlijst een vraag wilt stellen of een ervaring wilt delen, ben je hier aan het juiste adres.
 2. Isa van IZZ

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  @Helma Jansen-Amersfoort, @Dorothe Elbersen, @marielle smits hebben jullie ervaring met het verminderen van verspilling? @Rianne van zwieten (dank voor je post!) noemt inco's en medicijnen die in de prullenbak verdwijnen. Ongeopend. Nieuw. Hoe gaat dat bij jullie?
 3. Isa van IZZ

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Hallo @Dorothe Elbersen, bedankt voor het openen van dit gesprek! We hebben in de vervolggesprekken met de leden deze vragen ook besproken. @Thea Brouwer was daar (onder andere) bij. De beperkte ruimte voor luisteren naar wat de patiënt zelf wil, of waar hij het meest bij gebaat is, en de focus van de zorg op behandelen / ingrijpen is door meerdere leden benoemd als een punt van zorg, of een ergernis. Ik ben benieuwd naar het advance care gesprek dat je noemt Dorothe. Zou je daar wat meer over kunnen vertellen? @Caro Dank voor jouw bijdrage over de vergoeding van behandeltijd t.o.v. die van 'praat tijd'. Zou je kunnen toelichten hoe dat werkt? Geldt er een ander tarief, of is er meer tijd gereserveerd voor behandelen dan voor praten, of gaat het erom dat praten an sich meer tijd kost?
 4. Heb jij de e-learningmodule Statische belasting van IZZ al gevolgd? Wat was voor jou waardevol om te leren? Welke zaken herken je in je werk? Deel jouw inzichten en ervaringen hier en help elkaar statische belasting (en daardoor stress!) te verminderen. Week van de Werkstress Van 11 t/m 15 november 2018 is het de Week van de Werkstress. IZZ ontwikkelde hiervoor samen met LOCOmotion een e-learningmodule voor zorgmedewerkers over statische belasting. Wist je dat stressklachten veroorzaakt kunnen worden door statische belasting? Je fysieke en mentale gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Statische belasting gaat over het lang voorovergebogen en gedraaid werken. Je kunt je werkstress dus verminderen door beter om te gaan met statische belasting. En door erover te praten met jouw collega's in de zorg. Omdat je samen meer weet. Ben je benieuwd naar de e-learning? Ja, breng me naar de module Statische belasting
 5. Wil jij minder last hebben van stress? Wil je een burn-out voorkomen, of wil je extra hulp bij je herstel? Dan is het tijd voor iets nieuws! We nodigen jou uit om mee te doen aan het En nu zorg ik voor mezelf-experiment. Kies er 2 weken lang elke dag bewust voor je goed te voelen, en ervaar wat dat met je doet. Je krijgt van ons een 5 stappenplan dat je helpt om het experiment uit te voeren. Bekijk daarvoor onderstaande video en download het stappenplan: En nu zorg ik voor mezelf-experiment.pdf. Het experiment leert je sturing te geven aan hoe jij je voelt. Je leert daardoor zelf de toon te zetten voor je dag. En dat maakt verschil. Ervaar het zelf. Doe je mee?! Tip: log eerst even in via de optie inloggen onder de video! Je ervaringen delen? Dat kan onder dit bericht of door een nieuw gesprek te starten in het forum Burn-out in de zorg. Heb je een vraag aan Marina? Het experiment is gestart door IZZ in samenwerking met burn-outspecialist en auteur Marina Schriek. Stel je vraag aan Marina door in jouw bericht of reactie @Marina Schriek te schrijven. Marina beantwoordt jouw vraag zo snel mogelijk.
 6. Isa van IZZ

  Wat doen de Nederlandse zorgkoepels aan het tekort aan verpleegkundigen?

  Hallo @WoutVisser, bedankt voor het delen. zou je kunnen aangeven welke instanties je bedoelt met 'de Nederlandse zorgkoepels'? En wat verwacht je precies van hen?
 7. Wil jij in gesprek over Bewust zorggebruik? Het betaalbaar houden van de zorg is een belangrijk thema voor IZZ. Het ledenpanel plaatste dit thema eerder in de top 3 van belangrijkste thema's waar we ons als ledencollectief voor in moeten zetten. Als vervolg op de IZZ thermometer #2 'Hoe kijk jij aan tegen jouw gebruik en kosten van zorg?' willen we verder praten over dit onderwerp. We zijn benieuwd hoe je als zorgmedewerker naar dit vraagstuk kijkt en welke mogelijke oplossingen je ziet. We willen samen tot goede ideeën komen om als ledencollectief en community dit belangrijke thema verder vorm te geven. Aanmelden kan tot vrijdag 28 september a.s. door hieronder een reactie te plaatsen, of een mail te sturen naar community@stichtingizz.nl onder vermelding van Bewust Zorggebruik. Ben je nog geen deelnemer aan het IZZ ledenpanel? Lees dan op deze pagina hoe je dat kunt worden.
 8. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust zorggebruik

  De inschrijving voor het vervolggesprek is gesloten. Blijf op de hoogte van het vervolg in het forum Bewust Zorggebruik.
 9. Vanaf 2019 wordt de IZZ Zorgverzekering, de eigen zorgverzekering van mensen in de zorg, uitgevoerd door twee zorgverzekeraars. Naast VGZ voor de Zorg zal ook CZ de IZZ zorgverzekering gaan aanbieden. Daardoor krijg je als IZZ lid meer keuze uit verschillende aanvullende pakketten. Meer keuze (meer aanvullende pakketten met verschillende samenstellingen) Een krachtiger ledencollectief (betere onderhandelingspositie) Meer invloed (groter bereik voor Gezond werken in de zorg programma) Lees ons artikel als je meer wilt weten. Laat ons en elkaar weten wat we volgens jou nog meer kunnen doen om een krachtig(er) ledencollectief te zijn!
 10. @Mo Je vraagt ook wat er voor klanten gaat veranderen. Alle zorgmedewerkers die een IZZ Zorgverzekering willen afsluiten, kunnen straks kiezen uit de IZZ Zorgverzekering uitgevoerd VGZ voor de Zorg, en de IZZ Zorgverzekering uitgevoerd door CZ. Meer smaken dus. Door samen te werken met twee zorgverzekeraars heb je als klant meer keuze, en kun je dus nog beter het pakket kiezen dat bij jou past. En dat allemaal georganiseerd door het ledencollectief (wij dus), die de zorgverzekering afstemt op het werken in de zorg en de gezondheidsrisico's die daarbij horen.
 11. Hallo @Mo, welke verandering verwacht je? Je schrijft 'jullie waren voor mensen in de zorg'. Zijn we dat in jouw beleving nu niet meer? Ik ben benieuwd hoe je dat ziet, mogelijk kan ik nog iets verhelderen. Hoor het graag!
 12. Isa van IZZ

  Win het boek 'Met zachte hand'

  Wil jij het boek 'Met zachte hand' van Ondine de Hullu winnen? Laat dan uiterlijk 24 september 2018 hieronder weten dat je mee wilt doen met de loting. Op 25 september a.s. maken we de winnaars bekend. Log in of registreer (onder de laatste reactie) Reageer op dit bericht Wie weet valt het boek binnenkort bij jou op de deurmat! Praktijkrichtlijnen en til- en andere hulpmiddelen: ze helpen je om prettig en gezond je werk te doen. Maar wat nu als een patiënt tegenstribbelt bij het aankleden? Of als een cliënt zich juist passief en slap opstelt als je hem wilt verschonen? Het boek Met zachte hand van Ondine de Hullu geeft je praktische tips voor dit soort onaangename en soms zelfs pijnlijke situaties. Zodat je van dagelijks terugkerende zorg een mooi moment van contact en samenwerking maakt. Prettig voor de cliënt én voor jouzelf als zorgmedewerker! Als je een van de winnaars bent, ontvang je in de community een persoonlijk bericht. Zeker weten dat je daar een melding per e-mail van krijgt? Check dan je voorkeuren voor meldingen. Van de reacties van anderen in dit gesprek, krijg je geen meldingen per e-mail. Wel zo rustig voor je inbox.
 13. Isa van IZZ

  Win het boek 'Met zachte hand'

  De vijf winnaars zijn bekend: @N Pennekamp, @John Mattheij, @joycehogendijk, @belinda van den boogaard en @Gerda Damen Gefeliciteerd!! Jullie zijn de winnaars van de loting voor het boek 'Met zachte hand'. Als je ons een e-mail stuurt met je adres, dan krijg je het boek thuis gestuurd. Het e-mailadres is community@stichtingizz.nl. Leuk als je in de community laat weten wat je van het boek vond! Heb jij het boek niet gewonnen? Je kunt het aanschaffen voor EUR 12,95 via deze webshop. Allen bedankt voor jullie deelname aan de loting, hopelijk een volgende keer weer?! Houd voor het volgende boek magazine de Zorg in de gaten.
 14. Hallo @Zetten van J.H, waar leid je uit af dat we opgeslokt worden? We gaan juist met een tweede zorgverzekeraar samenwerken zodat we als ledencollectief een zelfstandiger positie hebben. Begrijp ik het goed dat je je zorgen maakt over de onafhankelijkheid van IZZ?
 15. Isa van IZZ

  De Nederlandse zorg schreeuwt om één systeem voor cliëntinformatie

  Hallo @WoutVisser, je bericht sluit mooi aan bij de vele ideeën die wij kregen van IZZ leden om de regeldruk in de zorg te verminderen. In de Monitor Gezond werken in de zorg (mei 2018) kregen we duizenden ideeën binnen. Het dubbel invoeren van gegevens (en dat daar een einde aan gemaakt moet worden) is daarin een terugkerend signaal. De komende tijd worden 3.000 ideeën door het IZZ ledenpanel beoordeeld op kwaliteit, waarna we met de beste ideeën in kaart gaan bekijken wat we hier als ledencollectief mee kunnen. Je noemt zelf de gezamenlijke Nederlandse zorgverzekeraars. Zie je ook een rol weggelegd voor ons?
 16. Isa van IZZ

  Wat zou jij doen: Creatief declareren?

  Stel, je bezoekt een alternatieve zorgverlener, bijvoorbeeld een homeopaat of acupuncturist. Jouw aanvullende zorgverzekering vergoedt dit, maximaal 45 euro per dag. Het tarief voor een consult van 1 uur is 90 euro. De zorgverlener stelt voor om het consult van 1 uur te factureren als 2 losse behandelingen, op 2 verschillende dagen, zodat jij de volledige 90 euro terugkrijgt van de zorgverzekeraar. 40% van de deelnemers aan de IZZ thermometer Bewust Zorggebruik zou akkoord gaan met het voorstel om het consult te factureren als 2 losse behandelingen, met 90 euro vergoeding. 34% kiest voor facturatie van 1 behandeling en dus 45 euro vergoeding. 15% zou een andere keuze maken, zoals: het consult factureren als 2 losse behandelingen, maar elk van een half uur (en 90 euro vergoeding) de onjuistheid van het voorstel aankaarten bij de zorgverlener (“fraude”) contact opnemen met de zorgverzekeraar We vragen ons nu af: waarom kiest 40% van de IZZ leden voor een optie die formeel als fraude wordt gezien? Is dat omdat het nou eenmaal je eigen portemonnee raakt? Of omdat onze leden iets vinden van de maximale dagvergoeding? En wat vinden we daar dan van? Praat jij mee?
 17. Isa van IZZ

  Waarom praten over Bewust zorggebruik?

  Wat kan je als individu doen om de kosten van de zorg in Nederland betaalbaar te houden? Hoe heb je zelf impact op dit grote, deels ongrijpbare en maatschappelijke probleem? Je maakt je er zorgen over, je ziet hoe iets anders kan, maar hoe ga je daar dan als individu mee om? Heel praktisch en zonder éérst het hele systeem te moeten veranderen? Als zorgmedewerker én (potentieel) zorggebruiker heb je een unieke positie; je ziet de situatie van twee kanten. Het gesprek dient ertoe jouw visie en ideeën op tafel te krijgen. Want wat we vaak horen is dit: “Ik had niet door dat dit een goed idee is, het is gewoon hoe ik het zie”. Waar leidt dit toe? Waar dit toe leidt, is onderdeel van het gesprek. De ideeën en visies die we in kaart brengen, bepalen wat de volgende stap wordt. We brengen in kaart wat we volgens onze leden – volgens jou dus – zouden kunnen (of moeten) doen om als ledencollectief en als community de betaalbaarheid van de zorg positief te beïnvloeden.
 18. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust zorggebruik

  @A Bosch: Ik heb jou al gemaild, maar ook hier nog even: dank voor je bericht, je compliment, je inhoudelijke inbreng en je aanmelding Een hele opsomming. Eén kleine correctie: we worden geen onderscheidende zorgverzekeraar, aangezien we dat niet zijn... Dit is écht een initiatief van ons als ledencollectief, dat is wel een belangrijk onderscheid en biedt een andere invalshoek.
 19. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust zorggebruik

  @Mo, @WoutVisser, @ericvanvught, @Caro, @Connie van Woudenberg en @Frans Gommans Hartelijk dank voor jullie aanmeldingen voor het vervolggesprek over bewust zorggebruik en het betaalbaar houden van de zorgkosten in Nederland. Jullie zijn met ruim 40 andere IZZ leden onderdeel van het vervolg op de IZZ thermometer #2. Wat gaan we doen? We maken graag kennis met jou en jouw ideeën, onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers. In groepjes van ongeveer vijf IZZ leden per gesprek, op vijf verschillende data en locaties in het land. We gaan in de koffie/theesessies in gesprek over diverse onderwerpen rondom bewust zorggebruik. We nemen de tijd om kennis te maken en om inhoudelijk dieper op het onderwerp in te gaan. De resultaten van de IZZ thermometer #2 ‘Hoe kijk jij aan tegen jouw gebruik en kosten van zorg’ vormen het uitgangspunt. Het gesprek duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan via de Datumprikker Je kunt je via de Datumprikker aanmelden voor een van de vijf data en locaties. Ook kun je een voorkeurstijd aangeven. Graag ontvangen we jouw reactie vóór vrijdag 28 september a.s. Jouw reiskosten worden door ons vergoed (EUR 0,19 per kilometer of een vergoeding van de OV-kosten). Wil je uitsluitend online in gesprek? Dat kan hier in het forum Bewust zorggebruik. Blijf hier op de hoogte van wat de koffie/theesessies opleveren en ga in gesprek met andere IZZ leden. We ontmoeten je graag tijdens één van de vervolggesprekken! Lees hier waarom en waarvoor we vervolggesprekken organiseren.
 20. Isa van IZZ

  Wat zou jij doen: Creatief declareren?

  Hallo @WoutVisser, denk je dat er een vicieuze cirkel is: financiële nood neigt tot 'creatief declareren' c.q. fraude en dat resulteert in een stijging van premie, wat weer tot meer financiële nood lijdt? Hoe doorbreek je dat?
 21. Isa van IZZ

  Hoe kritisch ben jij?

  Helder @Mo, dank voor je reactie. Klachten voorkomen is vooral met het fysiek en mentaal zware werk in de zorg heel belangrijk inderdaad.
 22. Isa van IZZ

  Wat zou jij doen: fysiotherapie of....?

  Stel, je bezoekt een fysiotherapeut voor rugklachten en in plaats van jou te behandelen, verwijst deze jou door naar een maatschappelijk werker, psycholoog of de bedrijfsarts. Zo’n 30% van de deelnemers aan de IZZ thermometer Bewust Zorggebruik zou akkoord gaan met de doorverwijzing, terwijl een nagenoeg even grote groep zou kiezen voor behandeling door de fysiotherapeut zelf. Een kwart zou iets anders doen, waarbij vooral het vragen van een second opinion (bij de huisarts), het bezoeken van een andere fysiotherapeut, of het bespreken en afwegen van de klachten en argumenten, worden genoemd. Wat zou jij doen, en waarom?
 23. Stel, je bent bij de opticien voor een nieuwe bril, en deze vertelt jou dat je geen recht hebt op een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Reden: de uitslag van de oogmeting is hetzelfde als 3 jaar geleden, waardoor er geen medische noodzaak is voor een nieuwe bril. Bijna de helft (45%) van de deelnemers aan de IZZ thermometer Bewust Zorggebruik, geeft aan ook zonder vergoeding vanuit de zorgverzekering, de nieuwe bril te zullen aanschaffen. Een derde zou de aankoop van een nieuwe bril in deze situatie uitstellen. Alternatieve keuzes (15%) betreffen met name: het evalueren van de kwaliteit van de huidige bril (“is de oude bril nog goed?”), alleen een nieuw montuur kopen, het bezoeken van een andere opticien (“ik ga naar Eyelove”), of contact opnemen met de zorgverzekeraar. Wat zou jij doen, en waarom?
 24. Isa van IZZ

  Wat zou jij doen: wel of niet behandelen?

  Stel, een medisch specialist wil - voor de zekerheid - een goedaardig gezwel in je kaak behandelen. De specialist geeft aan dat er geen (medische) noodzaak tot behandelen is. Je ervaart geen klachten en deze zijn in de nabije toekomst ook niet te verwachten. Toch adviseert de specialist het gezwel te laten verwijderen. Van de ondervraagde IZZ leden in de IZZ thermometer Bewust Zorggebruik zou de helft kiezen voor preventieve verwijdering van het goedaardige gezwel, conform het advies van de medisch specialist. Circa 30% zou het gezwel (nog) niet laten verwijderen. Leden die een andere keuze zouden maken (16%), noemen onder meer: goed doorvragen naar de argumenten van de specialist, het vragen van een second opinion, afwachten, onder controle blijven, contact houden met de huisarts, of contact opnemen met de zorgverzekeraar. Er wordt ook aangegeven dat de plaats van het gezwel (“zichtbaar?”) en de eventuele hinder, bepalend zijn voor de keuze. Wat zou jij doen, en waarom?
 25. Isa van IZZ

  Hoe kritisch ben jij?

  @hansstoof, @Mo en @joycehendrix bedankt voor jullie reacties. Wat Hans zegt over het verschil tussen fysiotherapeuten is precies waar het over gaat. Inzicht in de verschillen kan je helpen een zorgverlener te vinden die bij jou en je klachten past. Wat ik me afvraag: als je al heel lang bij dezelfde fysiotherapeut komt en de klachten blijven terugkomen (m.u.v. chronische aandoeningen), is het dan mogelijk dat fysiotherapie niet de oplossing voor de klachten is? Of dat de betreffende fysiotherapeut niet langer de zorgverlener is die je nodig hebt? Ik sprak een keer een fysiotherapeut die ermee gestopt was, omdat ze steeds dezelfde mensen met dezelfde klachten zag terugkomen. En ze dacht "als er niets aan de oorzaken van de klachten wordt gedaan, kan ik eindeloos behandelen, maar daar doe ik het niet voor". Hoe kijken jullie daar tegenaan?