Nursing Experience 2018

IZZ Lid
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

About Nursing Experience 2018

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Ik ben nu 50 jaar, heb een ingrijpende burn-out gehad, en kies nu heel bewust voor mezelf. Een werkgever die iets van me verlangt dat niet goed voor me is? Jammer voor 'hem'; ik doe dat niet meer. Daardoor heb ik dit jaar al 2 keer ontslag genomen en werk ik nu eindelijk in een team waar ik echt pas, en dat echt bij mij past. Ik zie ouderen die krom gegroeid zijn, niet meer bewegen, geen nieuwe dingen meer ondernemen. Dan denk ik 'kom op, je kunt het heus nog'. Je hebt zelf zoveel invloed op je eigen gezondheid. Ik sport 3 keer per week 1 uur. Tegen m'n kinderen zeg ik: "Ook als ik 80 ben til ik deze gewichten nog". Ik heb écht de intentie om met een recht lijf oud te worden. Ik fiets naar m'n werk en plan heel bewust tijd in voor mijn herstel na een dienst. Uiteraard heb je niet overal invloed op. Een ongeluk of een ziekte kunnen je overkomen. Maar wat kun je wél doen om gezond ouder te worden? Vooral als je in de zorg werkt is die vraag belangrijk, want het werk wordt zwaarder naarmate de jaren vorderen, en je lichaam heeft steeds meer hersteltijd nodig. Ik eet bijvoorbeeld veganistisch waardoor ik veel meer energie heb dan toen ik gewoon maar alles at. Ik wil niet zeggen dat iedereen die keuze moet maken, maar meer bewustzijn over wat we zoal naar binnen werken draagt bij een betere gezondheid. Waarom zou je dat dan niet doen? Ik zie veel mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Die het buiten zichzelf leggen; het overkomt ze. Ik vind dat jammer, je kan zoveel zelf. Ik zou willen dat meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Hoe neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid?
 2. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Ik ben fulltime werkzaam in de zorg en daarnaast mantelzorger voor mijn beide ouders, waar ik geen verlof voor kan opnemen. Pas toen ik zei dat ik ging solliciteren, werd er tijd gemaakt voor een gesprek. Zolang je maar doorgaat, wordt je probleem gewoon niet serieus genomen. Is verlof opnemen voor mantelzorg bij jouw organisatie bespreekbaar?
 3. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Ik heb niet goed voor mezelf gezorgd. Werk al 40 jaar in de zorg en mijn lichaam is op. Maar ik ben alleenstaand en moet toch m'n pensioen bij elkaar verdienen, dus stoppen of minder gaan werken is geen optie. Als ik afgekeurd word dan verdien ik nog maar 70% van mijn laatstverdiende loon. Daarom wil ik zoveel mogelijk uren blijven werken. Dat legt een grote druk op me, die financiële noodzaak om dit werk vol te houden. Toen ik begon in de zorg hadden we geen tilliften, glijzeilen en hoog-laagbedden. In mijn beginjaren heb ik m'n rug al zo zwaar overbelast. We tilden mensen uit een laag bed in een rolstoel, zonder erover na te denken, dag in dat uit... Geen glijzeil kan mijn rug nog redden. Ik heb me 40 jaar aan de zorg gegeven, en ga nog even door. Het is hard om te ervaren hoe ik m'n loopbaan dan nu moet afronden, terwijl ik zoveel gegeven heb. Ik had beter voor mezelf moeten zorgen, wie weet had ik dan minder fysieke klachten gehad. Ik ben een aanpakker, niet zeuren maar doen. Dat kan eigenlijk niet, daar betaal ik nu de prijs voor. Hoe zorg jij voor jezelf?
 4. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Mijn werkgever stimuleert ons om te onderzoeken hoe we vitaal kunnen blijven in ons werk. Het werk op de ambulance is dermate zwaar dat ik dat niet volhoud tot mijn pensioenleeftijd. Er zijn ook veel collega's met een burn-out thuis komen te zitten de afgelopen jaren. Gelukkig erkent mijn werkgever dat ook. En helpt hij ons om tijdig aan onze loopbaan te werken, zodat we ons werkzame leven wel 'vol kunnen maken'. Want eerder stoppen met werken omdat het anders ten koste gaat van je gezondheid, is niet de bedoeling. Dan betaal je het zelf omdat je minder gaat verdienen, en bovendien bouw je dan minder pensioen op in die laatste jaren. Terwijl je juist in die laatste jaren nog zoveel pensioengeld inlegt. Ik kijk nu of ik via scholing ander werk kan gaan doen, dat fysiek minder belastend is. Zo hoop ik het vol te houden tot mijn 68e en daarna vitaal genoeg met pensioen te gaan. Want helemaal vitaal...daarvoor hebben de jaren fysiek zwaar werk hun tol al geëist. Wat doe jij om volledig door te kunnen werken tot aan je pensioenleeftijd?
 5. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Ik werk als zzp'er in de 24-uurszorg. Vitaal het einde van mijn loopbaan halen? Dat ligt eraan wanneer dat einde begint. Zoals het er nu naar uitziet is dat eerder over 20 dan over 10 jaar. Van een uurtarief van 23 euro kan ik geen 600 euro pensioenpremie betalen. Ik spaar wel iets, maar voor een goed pensioen zal ik nog vele jaren door moeten sparen. De jaren dat ik in loondienst werkte leveren misschien 100 euro pensioen per maand op. Ik moet als zzp'er vaak achter mijn inkomen aan, omdat zorgverzekeraars de 24-uurszorg niet meer direct vergoeden aan de zorgvrager. Daarvoor moet je met een tussenkantoor werken. Patiënten moeten de factuur anders eerst zelf betalen en dan declareren bij de zorgverzekeraar. Dat kan om bedragen van duizenden euro's gaan. Het is een ingewikkeld systeem met verschillende regels, die ook nog eens regelmatig veranderen. Als je als zzp'er in de 24-uurszorg werkt, heb je er bijna een fulltime baan aan om de administratie te doen. Het komt voor dat ik 2 of 3 maanden op mijn geld moet wachten, bijvoorbeeld als ik een formulier per abuis verkeerd heb ingevuld. Dan krijg ik niet even een telefoontje of een bericht. Nee, dan moet ik daar zelf achterkomen. Blijkt zo'n formulier al weken onaangeraakt op iemands bureau te liggen. Terwijl bij mij het leven en alle kosten gewoon doorgaan. Dus vitaal het einde van mijn loopbaan halen? Dat is nog maar de vraag. Hoe bereid jij als zzp'er je pensioen voor?
 6. *dit verhaal is door IZZ gehoord tijdens Nursing Experience 2018 en hier gedeeld ter inspiratie, reageren kan onderaan dit bericht* Onze teamleiders willen het aantal patiënten wel verminderen, maar de artsen willen dat niet. We zijn met te weinig collega's op de hartbewaking in de acute zorg, waardoor de werkdruk veel te hoog is en de zorg onverantwoord wordt. Het risico op fouten neem toe. We kunnen dat wel bespreken met ons management, maar doordat de specialisten het aantal patiënten niet willen verminderen, sluit het ziekenhuis geen bedden. Terwijl eigenlijk iedereen ziet dat we het qua verpleging niet aan kunnen. Het is toch raar dat de specialisten financieel baat hebben bij zoveel mogelijk patiënten, terwijl wij - en uiteindelijk ook de patiënten - daar juist onder lijden? Hoe is in jouw ziekenhuis de relatie tussen verplegend / verzorgend personeel en artsen / medisch specialisten?