pietereigenraam

Lid ledenpanel
  • Content Count

    6
  • Joined

  • Last visited

About pietereigenraam

  1. Als ex-IZZ, ooit gewerkt in de zorg, zou ik zeggen:, staar je niet blind op die korting. Als arbeidsongeschikte profiteer ik van 10% korting op de premie van de basisverzekering, omdat ik van de PFZW AO-pensioen ontvang. Korting op de aanvullende verzekering heb ik niet. De bijdrage van de werkgever voor de aanvullende verzekering is belastingplichtig. Reken je werkelijke voordeel eens uit! Natuurlijk, iedere euro is er een, maar je kunt het ook overdrijven.
  2. Burnout wordt veroorzaakt door stress. Of je dat nou zelf veroorzaakt door je karakter of dat het veroorzaakt wordt door je werk, stress is de centrale factor. Stress is van oorsprong een middel om met gevaren om te kunnen gaan. Het lichaam zorgt voor extra inspanningsmogelijkheden. Deels door de adrenaline, veel meer door het inzetten van cortisol, het bijnierhormoon. Een bijnier kan niet onbeperkt functioneren, evenmin kan een lichaam langdurig gebruik van doping aan ( cortisol zou je doping kunnen noemen). Het houdt een keer op. Cortisol verminderd de beoordeling van je eigen kunnen. De signalen van burnout worden makkelijk genegeerd en daarmee is een gevaarlijke vicieuze cirkel ontstaan. Wanneer een motor niet regelmatig van motorolie wordt voorzien, zal die motor piepen, kraken en lampjes laten branden, maar nog wel even doorlopen. Op enig moment is de olie werkelijk op en valt de motor abrupt stil. Als de olie op is, lees: als de bijnier uitgeput is valt het lichaam stil. Letterlijk. Alle reserve is opgebruikt. Als je mazzel hebt blijft het bij een uitgeputte bijnier. Dat kan herstellen. Langdurige blootstelling aan cortisol heeft een negatief effect op het functioneren van de hersenen. Cortisol is neurotoxisch en kan bij langdurige aanwezigheid in het bloed de hippocampus beschadigen. Copyright Hersenstichting. "De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving. Proefdieren waarbij de hippocampus wordt beschadigd, slagen er bijvoorbeeld niet meer in hun gedrag goed aan te passen aan veranderde omstandigheden. Bij de mens kan tweezijdige beschadiging van de hippocampus leiden tot een verminderd vermogen om nieuwe informatie in het geheugen op te nemen."
  3. Ik vergeet nog wat! Gebruik in plaats van burnout de term "bijnieruitputting" . Dat maakt veel duidelijk, ook over de ernst van de situatie
  4. Mijn ervaring met het ontstaan van Burn-out: 1. Je karakter, hoe goed kun je "ja" en vooral "nee"zeggen, bepaald veel; 2. Is er op je afdeling ruimte om "nee" te zeggen. Niet alleen als managementstijl, maar zeker ook qua soort werk. Als leidinggevende op de Operatiekamers kun je niet altijd "dat doe ik niet" zeggen; 3. 'Denk eerst aan jezelf en dan pas aan de ander' voorkomt een burnout; 4. Je eigen werk deels mogen indelen is een probaat anti-burnout middel; 5. Hard werken veroorzaakt geen burnout, weinig (financiële) waardering des te meer; 6 en tenslotte: een centrale plek voor Human Capital in het bedrijf voorkomt uitbuiting en daarmee burnout.
  5. Sinds negen jaar niet meer werkzaam in de zorg. Überhaupt niet werkzaam na een burnout op 49-jarige leeftijd. Pieter Eigenraam, laatste functie was leidingevende op de OK. Ik doe mee omdat ik vind dat ik genoeg te vertellen heb. "Kijk mee in de toekomst" blad De Zorg nr 2. 2018 Ik geloof zeker dat door de technologische veranderingen het vak in de zorg veranderd. Maar dat over 10 jaar de menselijke maat voorop staat, hiërarchie niet meer bestaat en verantwoording is vervangen door vertrouwen lijkt mij, met het huidige politieke klimaat, niet mogelijk. Voordat 'tijd is geld' vervangen is door 'wat vind de cliënt pettig' is politiek niet binnen 1 decennium (nog twee verkiezingen) haalbaar.