WoutVisser

GGZ instelling stelt personeel bloot aan agressieve cliënte

2 posts in this topic

Op 30 december gelezen op NOS-teletekst:

 

De medewerkers en -sters van een Zeeuwse GGZ-instelling maken bij hun directie bezwaar tegen de terugkeer van een cliënte. Deze dame was negen maanden eerder vanwege ‘extreme geweldsincidenten met blijvend letsel voor het personeel’ naar een instelling in Eindhoven overgeplaatst.

De directie meldt, dat zij verplicht is om de cliënte terug te nemen, ‘omdat ze anders op straat komt te staan’. Het personeel stelt hier tegenover, dat het niet de vraag is of cliënte tot nieuwe geweldsincidenten overgaat, maar alleen wanneer dit gebeurt.

 

Weer een schandaal in de Nederlandse GGZ, dat de publiciteit haalt. Het gaat dit keer niet over geld, maar over nota bene haar ‘core-business’: het verlenen van zorg.  

Waar Justitie speciale gevangenissen heeft voor gevaarlijke veroordeelden, zo zou de GGZ natuurlijk speciale inrichtingen voor gevaarlijke cliënten moeten hebben. Die zijn er kennelijk niet; of de samenwerking binnen de Nederlandse GGZ is zo abominabel, dat ze niet worden benut. Dus wordt deze hete aardappel kennelijk naar het personeel doorgeschoven.

Een werkgever dient zich ten opzichte van zijn personeel fatsoenlijk te gedragen  --  het niet naleven van deze wettelijke bepaling kan flink geld kosten. Het voorgaande natuurlijk nog los van de menselijke kant voor alle betrokkenen.

NOS-Teletekst vermeldt niets over een reactie van koepelorganisatie GGZ Nederland. Die er natuurlijk wel had moeten zijn, omdat deze affaire de reputatie van de hele Nederlandse GGZ raakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo @Wout Visser, heel herkenbaar, terwijl ik in de jeugdzorg heb gewerkt en zo'n 25 jaar geleden met dezelfde soort problematiek te maken heb gekregen. In de zwakzinnigenzorg werden/worden cliënten steeds vaker en zwaarder gesedeerd omdat zij anders door agressie niet meer op de groepen te handhaven zijn doordat er structureel op het (verplegend)personeel bezuinigd is geworden. Ik noemde dat de "chemische verpleegkundige". Wij, de werkers in de gezondheidszorg, verstaan ons vak en wij zijn daar capabel voor getuige de wet BIG. Maar onze maatschappij heeft al decennia niet meer geld over voor deze kant van onze samenleving. Het is niet de vraag of er ongelukken van komen maar wanneer..... en daar worden wij verantwoordelijk voor gehouden. Dus MOETEN wij  onze grenzen wel aangeven om onszelf en onze cliënten te beschermen tegen het systeem. Ons systeem is ziek gemaakt en wordt ziek gehouden door ons bestuur. Het zal alleen veranderen als wij daar zelf iets aan gaan doen.

Groet van @Matima Verbeek

Oh ja, en wanneer het fout gaat en een burger wordt vermoord of gemolesteerd, dan vraagt de samenleving om nog hardere maatregelen. Terwijl ook dit meestal een gevolg is van bezuinigingen en foute prioriteitstelling. Het gaat ons wel om de cliënten. Maar verderop in de hiërarchie spelen hele andere belangen een rol en daar wordt het geld afgepakt dat voor de zorg op de werkvloer bedoeld is. Zonder schaamte.....want de bezuinigingen mogen niet ten koste van het eigen ego gaan.....en wie houdt dat tegen?

Edited by Matima Verbeek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).