WoutVisser

maatschappelijke overlast door verwarde mensen

1 bericht in dit gesprek

NRC Handelsblad van 23 december, bladzijden 8 en 9.
 
 
 
De Rotterdamse politiechef Pauw meldde van de week, dat zijn stad steeds meer last heeft van ‘verwarde personen’. Een woningbouwvereniging uit dezelfde stad voegt eraan toe: ‘elke week is er wel een verwarde huurder die zijn huis in brand steekt of zijn buurman bedreigt’.
 
De Gemeente Deventer benadert dit probleem actiever: bij een melding van overlast door een verwarde persoon rukt de politie uit, samen met een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Deze specialist neemt het voortouw in het contact, en probeert de aard van de problematiek vast te stellen. Waarna de overlast-veroorzaker naar de juiste hulpverleners wordt doorverwezen. Dat werkt goed, aldus NRC Handelsblad, maar is niet preventief.
 
Wat dit laatste betreft: een paar jaar geleden werden met veel tam-tam ‘wijkteams’ opgezet. U weet wel, een verzameling van diverse zorgspecialisten die een wijk moeten ondersteunen. Een ex-gevangenisdirecteur, die zich met deze materie bezighoudt: ‘... dan is er de bureaucratisering. Veel hulpverleners vergaderen over ‘casussen’, maar gaan niet naar mensen toe. Gewoon naar hun huis. Een ouderwetse wijkzuster of wijkagent wist precies wie waar woonde en wie verward was of dreigde te worden. Die had een netwerk in de buurt.  ....  Een patiënt moet drie keer naar kantoor komen (doet-ie niet) voor een ‘evidence-based’ interventie, en dan is het geld op. Daar heb je dus niks aan’
 
--------------------
 
 
GGZ Nederland komt volgens NRC Handelsblad in deze problematiek niet verder dan: ‘de politie-uitspraken zijn erg stigmatiserend voor psychiatrische patiënten’. Dat mag waar zijn, maar het maakt het geschetste probleem niet minder. GGZ Nederland verzuimt om hier een praktisch werkbare oplossing aan te dragen  --  om niet te zeggen dat GGZ Nederland zich asociaal passief opstelt.
 
Om dit laatste toe te lichten: 87% van de woningcorporaties zegt ‘dat er te weinig extramurale begeleiding is van mensen met een ggz-achtergrond’. En 84% van hen zegt ‘dat de hulpverlening minder vrijblijvend moet zijn’
 
-------------------
 
 
Zeker, ook de bezuinigingen spelen sinds 1 januari 2015 een rol. Evenals het vaak voorkomende gemeentelijke gestuntel om de zorgverlening fatsoenlijk te organiseren. Maar dat mag voor de zorg geen excuus zijn om zich hierachter te verschuilen. De zorg kan duidelijk méér doen dan nu gebeurt, een gegeven dat de financiers van de zorg ongetwijfeld niet zal ontgaan. 
 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Log in of registreer je om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze community.


Registreer een nieuw account

Inloggen

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu inloggen