WoutVisser

GGZ-instelling failliet door financieel wanbeleid

1 bericht in dit gesprek

NRC Handelsblad van 20 december, bladzijde 7:
 
De voorzitter van de ondernemingsraad van een landelijke GGZ-instelling, met 465 werknemers: ‘onder het personeel heerst totale onzekerheid. In juridische zin zijn de werknemers ontslagen: het UWV betaalt hun salaris. Het decemberloon ontvangen zijn naar verwachting pas medio januari, al dan niet met eindejaarsuitkering’.
 
In het verlengde hiervan meldt de voorzitter van de cliëntenraad: ‘sommige cliënten zijn bang om hun behandelaar te verliezen en maanden op een vervolgbehandeling te moeten wachten’.
 
U begrijpt het: deze GGZ-instelling is failliet.
 
-----
 
Niet alleen failliet door de lage vergoedingen, die gemeenten en zorgverzekeraars sinds 2015 uitbetalen. Een interim-bestuurder vertelt dat er ‘onvoldoende is gestuurd op kosten en produktiviteit’. Een betrokken FNV-bestuurder voegt eraan toe: ‘soms verleende de instelling meer zorg dan was afgesproken met zorgverzekeraars, wat dan niet werd vergoed’.
 
De curator (juridische beheerder) in het faillissement stuurt aan op een doorstart van het zorgbedrijf, want ‘de continuïteit van de zorg staat op de voorgrond’. De curator probeert de zorgpanden met hun cliënten aan een andere GGZ-instelling te slijten. Waarbij het personeel moet afwachten of zij mee mag gaan; en zo ja, tegen welke arbeidsvoorwaarden. 
 
Probleem: zo’n andere GGZ-instelling moet ook op zijn geld letten. En zal dus zeker niet ‘zomaar’ een (deel van een) failliete collega-instelling overnemen. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld de lopende contracten, die de failliete instelling in het verleden met gemeenten en zorgverzekeraars heeft afgesloten. Als deze te laag zijn getarifeerd, dan vrees ik het ergste.
 
------
 
Kortom: alweer een schandaal in de Nederlandse zorg; en (volgens NRC Handelsblad) alweer door financieel/administratief geslons van de verantwoordelijke leidinggevers. En dat vlak voor Kerstmis  --  graag breng ik onder de aandacht dat de betrokken bestuurders juridisch voor hun wanbeleid aansprakelijk gesteld kunnen worden. Zodat ze met hun privé-geld de schade mogen vergoeden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Log in of registreer je om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze community.


Registreer een nieuw account

Inloggen

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu inloggen