Matima Verbeek

Zorg eerst voor jezelf!

1 bericht in dit gesprek

Als alles oorzaak en gevolg is, dan is de mens in veel gevallen verantwoordelijk voor de eigen (on)gezondheid en daarvoor moet men ook de EIGEN verantwoordelijkheid/consequenties dragen. Dit betekent een verandering in denken en in uitgangspunt. Je zult eerst goed voor jezelf moeten zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen (Dit zou de hoofdregel van elke opleiding in de zorg of zorginstelling moeten zijn). Grenzen aangeven: jezelf beschermen tegen roofbouw voortkomend uit het systeem/de cultuur. Dat is ook zelfrespect en het respect dat een ander voor jou dient te hebben (en v.v.) en dat niet mag worden afgestraft door b.v. een slecht functioneringsgesprek of het niet verlengen van je arbeidscontract/ZZP overeenkomst of door buitensluiting/sancties door het eigen team!

Solidariteit hoort ook bij collegialiteit: niet alleen "in de wandelgangen" en in de kantine solidair zijn maar ook in vergaderingen, overlegsituaties en rapportages. Gemaakte uren uitbetaald/gecompenseerd krijgen. Het is een baan: geen liefdewerk oud papier. Pas wanneer wij ons eigen beroep serieus nemen, zal de jeugd dat ook zien en zullen er meer mensen in de zorg willen werken.

Alleen zo kunnen wij met zijn allen het systeem en de (bedrijfs)cultuur veranderen. Zodat het weer prettig en gezond wordt op de werkvloer waardoor het een prettig leefklimaat wordt voor diegenen die aan onze zorgen zijn/worden toevertrouwd. Dat is een win-win situatie: zowel de werkers als de zorgvragers varen daar wel bij en door hun de hele maatschappij.  Het is niet stoer of een teken van kracht wanneer je (half)ziek je werk aan het doen bent waardoor je dit ook (onbewust) van je collega's/leerlingen gaat verwachten. Het is dom en respectloos naar jezelf, je collega's en naar diegenen die aan je zorgen zijn toevertrouwd. Denk aan de gevolgen: de meeste fouten worden gemaakt in situaties van overbelasting en onderbezetting. Situaties die wij zelf kunnen voorkomen door verantwoordelijkheid te nemen voor ons (on)vermogen en daarop onze grenzen stellen en solidair te zijn.

Besef dat wij met zijn allen van hoog tot laag ZELF dit systeem, deze cultuur in stand houden.

Groet, Matima

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Log in of registreer je om mee te doen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze community.


Registreer een nieuw account

Inloggen

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu inloggen