Maaike Cornelisse

Lachen is het beste medicijn

1 post in this topic

De kracht van een lach
Ken je die momenten? Dat je bijna in je broek piest, de tranen over je wangen biggelen en je niet meer bij komt van het lachen? Een komisch verhaal, een flauwe grap, cynische zelfspot of gewoon een hilarisch voorval van een collega. Het werkt zo stimulerend om eens goed en voluit te kunnen lachen. Een het werkt nog aanstekelijk ook (alleen al het typen van deze alinea tovert al een 'big smile' op mijn gezicht).

In onze laatste peiling gaven jullie ook aan dat humor een belangrijke factor is om op de been te blijven in stressvolle periodes. Maar waarom is humor op de werkvloer nu zo belangrijk? Ik noem er 5: 

1. Lachen is gezond!
Humor werkt aanstekelijk. Wanneer je je vergezeld in een omgeving waarin mensen lachen, dan is de kans groot dat je hierin makkelijk meegaat. Het gevoel dat humor opwekt, is hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je beloond wordt. Kortom, humor en plezier op de werkvloer zouden speerpunten moeten zijn voor elke organisatie.

2. Lachen verbindt ons
Als een persoon lacht, neemt een andere persoon het over. Zélfs als de eerste lach een neplach is. Mensen vinden elkaar aardiger als ze hetzelfde doen/hebben, dus als twee mensen allebei lachen verbindt dit hen. Ook verbetert het de onderlinge samenwerking en natuurlijk de sfeer. Samen lachen is natuurlijk nog leuker!

3. Lachen werkt als buffer tegen stress
Veel mensen gebruiken humor als een uitlaatklep voor hun emoties. Wanneer je tegen bepaalde dingen aanloopt, zoals een naderende deadline, een vervelende cliënt, toenemende werkdruk vanwege een zieke collega of een disbalans tussen werk en privé, gebruiken we humor om stoom af te blazen. Door te lachen neem je als het ware afstand van een situatie en kun je vaak ineens een probleem op een andere manier bekijken.

4. Humor zorgt voor luchtigheid
Een grap is nooit zwaar. Dus je kunt er makkelijk moeilijke situaties mee aanhalen en verbuigen. Hierdoor kunnen onderlinge frustraties voorkomen worden. Met humor kun je veel verschillende dingen doen. Je kunt anderen beïnvloeden, overtuigen, motiveren en bij elkaar brengen. Je kunt er ook dingen mee zeggen die je nooit op een serieuze manier had durven zeggen, of je kunt grenzen aftasten op een luchtige manier. Ook feedback wordt vaak net wat makkelijker gebracht met humor.

5. Humor bevordert de creativiteit
Door humor te gebruiken kun je loskomen van bepaalde situaties. Je kunt buiten bepaalde kaders denken en nieuwe inzichten verkrijgen. Door het lachen maak je ontspannende stoffen aan, zoals endorfine en adrenaline. Hierdoor voel je je dus positief. Dit leidt ertoe dat je nieuwe en verfrissende perspectieven kunt aannemen en met nieuwe ideeën en oplossingen kunt komen. Vanzelfsprekend heeft dat een positief effect op je creativiteit en innovativiteit. Super handig dus om een oplossing te vinden voor het probleem waar je tegenaan loopt.

Dus...
Wil jij een lachwekkende anekdote delen, waarbij je je een scheur in je broek hebt gelachen? Laat het ons weten en wie weet, staat jouw verhaal in de nieuwe uitgave van ons magazine de Zorg (september nummer).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).