Roland Kip

De overgang: wie begint erover?

1 post in this topic

Ik voel enige schroom om het onderwerp ‘de overgang’ aan te snijden. Welke man mag hier iets van vinden? Als vrouwen er niet zo graag over praten en zich sterk houden - niet wijken voor hun verantwoordelijkheden in de zorg – wie begint er dan over? Te weinig mannen denken hierover na. Dus ook de mannelijke leidinggevende in de zorg. Laat staan dat ze dit onderwerp bespreekbaar maken. Ik vind dat geheel onterecht...

330.000 vrouwen met overgangsklachten

Waarom is dat onterecht? Omdat er meer dan een half miljoen vrouwen in de leeftijd tussen de 40 en de 60 jaar in de zorg werken, van wie 64 procent overgangsklachten ervaart. Dan praat je over ruim 330.000 vrouwen! Waarom maken dan nog maar zo weinig werkgevers werk van de overgang? Is het te onbekend? Een taboe? Of ligt het aan het feit dat er nog steeds vooral mannen aan de bestuurstafels zitten? Mannen die nog te weinig weten over de omvang en de impact van de overgang?

Vrouwen met veel ervaring in de zorg

Wie zal het zeggen? Maar laten we daar snel verandering in brengen. Ik ben zelf natuurlijk ook geen ervaringsdeskundige, maar weet wel dat dit een serieus en groeiend vraagstuk is. De groep werkende vrouwen in de zorg is gegroeid. De gemiddelde leeftijd loopt op en vrouwen blijven langer aan het werk. Bedenk bovendien: vrouwen zijn daar hard nodig! Juist ook deze groep vrouwen, omdat zij zoveel ervaring hebben.

Overgangsklachten en verzuim

Dat klachten vaak niet zomaar te herkennen zijn als overgangsklachten, maakt dit onderwerp er niet makkelijker op. Klachten die ook nog eens ernstige vormen kunnen aannemen, zeker als je ze negeert. Het ziekteverzuim bij de groep vrouwen van 40 tot 60 jaar ligt beduidend hoger dan bij hun mannelijke leeftijdsgenoten. Genoeg redenen om er actief aandacht aan te besteden.

Maar wie begint erover? Wat is jullie ervaring?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).