Guest Monique

In gesprek over de overgang

23 posts in this topic

Ik denk dat ik er redelijk doorheen ben gerold. Waar ik veel last van had was van nachtelijk zweten, maar nooit stemmingswisselingen gehad.

Ik werk zelf in de zorg en toen het zo warm was had ik wel veel last van zweten en had ik het idee dat iedereen mij rook. Ik heb gewoon deodorant in mijn werktas, maar als de zorgvragers mij vragen wat voor weer het is, zeg ik 'ik ben geen graadmeter, ik zit in de overgang en ik heb het altijd warm'. Het was voor mij geen onbesproken gesprek, de overgang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben zelf in de Overgang. Door vele klachten die ik heb gehad ben ik een opleiding gaan volgen om andere vrouwen te kunnen helpen die in de overgang zitten. Ik had onverklaarbare spierpijn en gewrichtsklachten. Nachtzweten en opvliegers. Door suppletie en aanpassing van mijn eet gewoonte ben ik er gelukkig van af. Ik wil dat elke vrouw weet dat er wel iets aan te doen is. En erover praten is in het begin misschien "not done". Maar dat is wat wij zelf vinden/denken. Collega's maar ook mijn werkgever hadden er wel begrip voor. Vaak is het ook onwetendheid van de andere partij waardoor zij het niet snappen en of mee om kunnen gaan. Overgangsklachten zijn zeker geen aanstellerij! Ik zie dagelijks vrouwen die echt door een hel gaan. Van opvliegers bijna de hele dag door tot depressie. Ik adviseer om hulp te zoeken en praat erover zoveel als je kan. Af en toe een grapje over maken lucht ook op. Zo van: "Daar gaan we weer!!" En dan krijg je zo'n stortbui van zweetaanval met een tomaten hoofd erbij. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Monique en @Ruth mary Thode welkom in de community en bedankt voor jullie bijdragen aan het gesprek. Laten we vooral veel ervaringen delen! Fijn dat jullie daarmee gestart zijn. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben vroeg (42 jaar) in de overgang gekomen omdat op jonge leeftijd (29 jaar) mijn baarmoeder is verwijderd. De grootste klacht waren de opvliegers. Wel 2x per uur, dag en nacht. Ze hielden gemiddeld 3 tot 4 minuten aan. Ik heb alles geprobeerd betreffende lifestyle, homeopatsche/plantaardige producten e.d. Alles hielp, maar helaas maar kort. De opvliegers kwamen in alle hevigheid weer terug. Het ontwrichtte mijn hele leven. Vooral de gebroken nachten. Ik heb dit 10 jaar volgehouden. Daarna ben ik, in overleg met mijn huisarts, gestart met Progynova. Dit gebruik ik nog steeds. Heb een aantal keer geprobeerd te stoppen maar ook toen kwamen de klachten even snel weer terug. Ik ben blij met deze hormoontherapie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben ook aan de hormonen na van alles geprobeerd te hebben wat ook meestal een tijdje hielp. Zoals b.v. Rode Klaver.

De hormonen halen de scherpe randen van de klachten af maar ik moet nog steeds mijn leven aanpassen.

En dat betekend weinig koffie en alcohol. Op tijd naar bed. Voor 23.00 uur ook in het weekend. Als het kan 's middags een tukje( niet langer dan een half uur). Het huishouden in beetjes doen en steeds rust tussendoor nemen. Op het werk steeds micropauzes nemen en vaker nee zeggen. Soms op slechte dagen zonder ik mezelf af. Ik kan dan niet sociaal zijn want dat kost te veel energie. Emoties vermijden. Wanneer ik dit niet doe worden de hartkloppingen zo erg  dat ik niet meer kan slapen. Ik vind er soms niet veel meer aan dit leven. Gelukkig kan ik lekker in de natuur wandelen vlak bij mijn huis. Dat helpt en ik geniet van de kleine dingen. Maar dit verwacht je pas met 80 jaar en niet met 52 en ik heb al last van 45 jaar.

Hoe hou ik dit vol tot mijn pensioen? Ik ga morgen demonstreren voor een goed pensioen en AOW met 66 jaar vast!

Ik zal wel een paar dagen moeten bijkomen maar het moet dan maar.

Groeten Linda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is wat hé, die overgang. 
Ik weet niet of jullie het artikel in het magazine hebben gelezen hierover? 
Mijn werkgever, Vivent, besteedt veel aandacht aan de overgang. Het programma Over! is op projectbasis gestart en omdat ik er zo enthousiast over ben neem ik nu ook deel aan de werkgroep die ervoor moet zorgen dat het programma geborgd wordt binnen de organisatie. 
Ik lees hier het meeste over de lichamelijke klachten, zoals je in het artikel hebt kunnen lezen heb ik die ook, en hoe vervelend ik die ook vind, ikzelf vind de psychische klachten, de vergeetachtigheid, het concentratie verlies, de stemmingswisselingen nog veel vervelender.....
Ik ben nu 52 en vanaf mijn 46e menstrueer ik niet meer. Als het goed is ben ik dus "over de helft" als je er van uit gaat dat de overgang ongeveer 10 jaar duurt. Ik ben benieuwd, hoorde laatst iemand van 80 jaar vertellen dat die nooit van de opvliegers af gekomen is en er nóg last van heeft.... Oh, dat mag ik toch niet hopen!
Ik ben wel blij dat er steeds minder een taboe ligt op het onderwerp. Wat ik wel lastig vind is dat ik maar weinig kan vinden over de tijd ná de overgang. Uiteindelijk zullen de klachten verdwijnen als het goed is, maar is alles dan weer het zelfde als daarvoor, zijn er dingen die blijvend veranderen?  Bijvoorbeeld je je concentratie en je geheugen, hersteld dat zich weer? 
Misschien zijn er mensen in deze community die de overgang al achter de rug hebben en daar ook iets over kunnen vertellen?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Overgangsproof Coach & Consulent kunnen jullie deze vraag van Ria beantwoorden: 

 Wat ik wel lastig vind is dat ik maar weinig kan vinden over de tijd ná de overgang. Uiteindelijk zullen de klachten verdwijnen als het goed is, maar is alles dan weer het zelfde als daarvoor, zijn er dingen die blijvend veranderen?  Bijvoorbeeld je je concentratie en je geheugen, hersteld dat zich weer? 

Voor de volledigheid geef ik hierbij ook de link naar het artikel in magazine de Zorg waar Ria naar verwijst:

https://www.izz.nl/thema/gezond-werken/overgang/artikelen/aandacht-voor-de-overgang-bij-zorgorganisatie-vivent

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo, gisteren in  Ahoy geweest voor de pensioen manifestatie. Er waren 7000 mensen werd er gezegd. Dus best een grote opkomst. Ik werd geintervieuwd door Radio NPO 1. Ik heb veel verteld over dat werk niet alleen zwaar is voor mensen in zware beroepen. Maar dat ook stress en de overgang kan meespelen. Helaas werd het niet uitgezonden vanwege de aanslag/schietpartij in Utrecht. Verder werd de bijeenkomst soberder en korter. Maar er komt vast een vervolg.

 

Groeten Linda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat goed dat je zo gesproken hebt voor de radio @Linda Sterrenberg-van Gogh! En dat je de overgang hebt genoemd!! Ondanks dat het niet uitgezonden werd (dat wist jij op moment van spreken niet), echt super knap!
En moet je inderdaad een paar dagen bijkomen, zoals je van tevoren verwachtte?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinds ik de pil ben gestopt lijkt het net of er een tsunami  in me zit ..en dat is ook slecht slapen, veel draaien, ook erg last van m'n gewrichten, overal pijn, elke keer ook heftiger. Ik ben mezelf ook niet meer. Ben een paar keer ook bij de fysio geweest, dat hoort allemaal bij de overgang zegt ze. Wat je nu beschrijft over je klachten. 

Het stijgt zo ook naar m'n hoofd dat ik er misselijk van word. Het is Warm, koud, zweterig. Ik kan ook niet normaal functioneren op mijn werk.

Ik doe sporten en yoga ..dan lijkt het beetje goed te gaan. Maar je hoeft er maar aan te denken of het komt zo hard aan die warmte..het is echt vechten met jezelf .

S.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Ria,

In principe verdwijnen alle klachten die door de overgang veroorzaakt zijn ook weer na de overgang.

Echter ouder worden en de gevolgen daarvan kunnen we niet inschatten.

groetjes

 

Wilmy en Nicole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeer herkenbaar allemaal. Ik ben 54 jaar en na een hevige burn out begreep ik pas dat ik eigenlijk in de overgang zat en dat de burn out en de overgangsklachten erg op elkaar leken.Na drie jaar heb ik mijn leefstijl aangepast, werk minder, eet gezonder en bouw meer rustmomenten in. Waar ik bij vlagen veel last van heb is somberheid, angstgevoelens  en vermoeidheid. Ik heb van nature helemaal geen depressieve aard, maar kan nu hele middagen somber, moe en down zijn en nergens zin in hebben.Dingen die vroeger automatisch gingen kunnen me nu onzeker maken en soms is een bezoek aan de winkel al een opgave. Ik kan dan helemaal geen prikkels verdragen. Gelukkig  kan het de dag erna weer beter zijn, maar ik vind dat sombere en onzekere gevoel akelig en ondermijnend voor mijn zelfvertrouwen.

Herkennen jullie dat ook?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben 63. Ben nog steeds erg vergeetachtig. Chaotisch , labiel en voel me nog dom ook. Sommen die ik normaal goed kon uitrekenen , daar weet ik geen raad mee. Ik ken mezelf nog steeds niet terug. Heb regelmatig een test gedaan of ik geen begin heb van dementie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn schoonmoeder van 76 heeft nog steeds opvliegers. Niet bij iedereen verdwijnen de overgangsklachten.

Wat ik heb gelezen maar wat niet veel mensen weten is, dat ongeveer 70% van de vrouwen overgangsklachten heeft.

Waarvan 20% ernstige klachten, waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren. En daar weer de helft van, dus 10% heeft die klachten nog steeds met 70 jaar. Een serieus probleem dus, waar nog steeds niet serieus mee wordt omgegaan.

Men doet er lacherig over en zegt het gaat wel over. Je moet er gewoon doorheen. Wat als het nu eens niet over gaat?

En waarom moeten we 10- 15 jaar doorbijten?

Wanneer gaat er eens serieus onderzoek naar gedaan worden? En worden vrouwen serieus genomen bij de huisarts?

En bij de specialisten zoals de Cardioloog en Endocrinoloog?

Best frustrerend en ik ben dan ook zeer prikkelbaar gek he?

Groeten en sterkte mede overgangspatiënten.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik ook vreemd vind is dat er geen patiënten vereniging is voor overgangsklachten.

Een teken dat het nog steeds niet serieus genomen wordt die klachten.

Groeten Linda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Dames met de overgangsklachten.

Vandaag ben ik naar m'n arbo arts geweest.

Ik kon bijna niet normaal vertellen hoe ik me voelde, wat erbij komt kijken, of zij weet het antwoord al te geven. Ja zegt ze, maar er zijn zoveel mogelijkheden wat je eraan kan doen. Toen dacht ik jeetje ze gaat mij vertellen hoe ik moet omgaan met m'n overgang. Ik zei mijn lichaam heeft die beslissing .. Ze zei ook dat ik de hormoon maar ging gebruiken, misschien help dat jou heel goed.. Nou ze had bijna een recept willen geven om dit gezeur over de overgang stoppen. Ik heb zitten kanoën, omdat zij dit me zo kan vertellen. ZE ZEI OOK GEBRUIK HET MAAR DAN HEB JE RUST IN JE HOOFD👹..Wat rust? Dan heb ik misschien 10 of tot m'n 80 jaar dit nog in mijn lijf, deze opvliegers .Nou ik snap niet wat artsen allemaal hebben geleerd.

Ik heb zo een gevoel dat de artsen alles denken te weten over je lichaam. Ze gokken eigenlijk  met ons.

Ik wil geen pillen met hormonen innemen. Laat mijn lichaam de eerste gif van de pil die ik bijna 30 jaar heb moeten slikken.

Groetjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien kan ik een bijdrage leveren. Ik ben inmiddels 68 jaar . Tot mij 60ste heb ik gemenstrueerd. Van de ene maand op de andere werd ik niet meer ongesteld. Heb nooit last van overgangsklachten gehad. Matig alcohol gebruik en veel gesport doe ik nog. Ik ben er dus een geluksvogel zo te lezen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Linda Sterrenberg-van Gogh

Hallo,

Wat een mooie suggestie, een patiëntenvereniging. Gelukkig is er de laatste jaren een ware opmars mbt aandacht rondom de overgang. Ook vanuit het reguliere circuit. zo zijn er al meerdere initiatieven die het gebrek van een patiëntenvereniging ondervangen.

Ga eens naar de zelfhulp module overgang van Mirro of surf eens naar www.overgangsproof.nl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Sarah,

Helaas zijn er nog heel veel artsen die weinig kennis hebben van de overgang. Het is goed om vooral naar jezelf te luisteren en op zoek te gaan naar alternatieven voor HST/HRT.

Laat je goed voorlichten door een gespecialiseerd deskundige van bv Care for Women of de VVOC, of doe een intake bij www.kenniscentrum-overgang.nl. De deskundige kijkt samen met jou naar de hulplijnen die voor jou geschikt zijn en bij jou passen.

succes!

Nicole en Wilmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik mij afvraag is ik krijg het heel vaak in eens heel warm .net als opvliegers maar ben 70 jaar kan dat wel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).