Herman

In gesprek over betaalbare zorg

2 posts in this topic

Ik lees in blad nr. 4 een artikel over ‘In gesprek over betaalbare zorg’.

Leuk die ideeën hoe zelf de stijging van de zorgkosten af te remmen, als zorggebruiker èn als zorgverlener.

Volgens mij moet er eens gekeken worden vanaf een andere kant.

Waarom moeten er zoveel zorgaanbieders zijn. Daardoor zijn er ook zoveel besturen en directeuren en onderdirecteuren en adviesbureautjes die hun zakken vullen met ons zorggeld. Die moeten toch allemaal eerst betaald worden voordat er zorg verleend kan worden.

Het is mis gegaan toen de bestuurders van dit land de marktwerking in de zorg hebben ingevoerd. Marktwerking?! pure kartelvorming waarin de zorg kunstmatig hoog gehouden wordt. Je moet wel heel naïef zijn om te denken dat marktwerking in de zorg er voor zou zorgen dat zorgverzekeraars met elkaar zouden gaan concurreren en daardoor de zorg goedkoper zal worden. Laat me niet lachen!

Hoe haal je het overigens in je hoofd dat er winst gemaakt wordt op zorg!!!! Dat kan toch niet!! Dat is onmenselijk.

De controlerende instantie op de zorgkosten is al helemaal een aanfluiting. Die zitten er alleen om hun vriendjes in de farmacie ‘mooie’ (dure) contracten af te laten sluiten met de zorgverzekeraars om zo later weer een mooi baantje als commissie-/bestuurslid te krijgen bij die organisaties. Die overigens veel subsidie binnenhalen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en die dan later weer met dure contracten aan de zorgverzekeraars aanbieden.

Mijn voorbeelden van geldverspilling:

  1. Dit jaar heb ik weer een periodiek onderzoek (coloscopie), ter controle op mijn darmkanker, in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis te Amsterdam gehad waarvan ik onlangs de rekening heb gekregen. Voor dit onderzoek werd een bedrag gerekend van ruim twaalfhonderd euro. Nu weet ik, door info van een familielid, dat precies hetzelfde onderzoek bij de DC-klinieken te Almere ruim zeshonderd euro kost. Belachelijk prijsverschil?
  2. Bij mijn apotheek ging ik een voorgeschreven medicijn halen, een doosje van dertig tabletten, waar een prijs (twaalf euro en zestig eurocent) op stond. Toen ik een paar weken later een herhaalrecept ging halen kreeg ik een doosje met negentig tabletten. Daar stond een prijs van drie euro en veertig eurocent op. Mijn verbazing was enorm, hoe kan het nu opeens minder duur zijn terwijl ik meer tabletjes krijg? Mij werd uitgelegd dat bij de eerste uitgifte uitleg (een gekopieerd A4-tje met bijna niet te lezen tekst) bij gegeven word. Ik ga er vanuit dat een product een bepaalde verkoopprijs heeft, maar dat zie ik waarschijnlijk dus verkeerd!?! De prijs gaat drie keer over de kop omdat er een gekopieerd A4-tje bij zit.Hier begrijp ik dus niets van, want er zit altijd een bijsluiter in het doosje bijgesloten. Waarom dan zo’n apart A4-tje? Alleen om de prijs op te drijven?
  3. Laatst probeerde ik de prijs van een pakje non-woven wondgaasjes van 100 stuks te achterhalen bij een leverancier die deze via mijn zorgverzekeraar gedeclareerd had. Ik kreeg daar dus gewoon geen antwoord op. Nee, dat kon ze niet vertellen, “het was maar bij wie ik verzekerd was”??????! Ik ga er weer vanuit dat een product een bepaalde kostprijs heeft en dat de verkoopprijs (kostprijs, plus een winstpercentage) aan de afnemer doorberekend wordt. Dit blijkt dus niet zo te zijn!?!
  4. Wat mij begin dit jaar overkwam overtrof alles. Ik bestel steunkousen bij Meijer Orthopedie BV. te Bussum. Na veel mitsen en maren (“waarom wilt u dat weten?”) kreeg ik de verkoopprijs (achtenzestig euro per paar) van deze steunkousen. Toen ik enige tijd later bij mijn zorgverzekeraar (IZZ) ging informeren, bleek dat de winkel honderdachtendertig euro gedeclareerd had. Toen ik bij de winkel ging navragen werd mij verteld dat dit contractueel en met overeenstemming van de COTG afgesproken was!!!!! Ze mochten dit bedrag ‘gewoon’ declareren. Hoezo zakken vullen!.
  5. Onlangs ben ik bij een mondhygiëniste geweest. Voor een behandeling van dertig minuten mocht ik éénenzeventig euro en tien eurocent aftikken. Dat is een vergoeding van elf euro en vijfentachtig eurocent per vijf minuten!!!!! Dat is in mijn ogen een waanzinnig hoog uurloon!.

 

Nu zijn dit maar een paar kleine voorbeeldjes. Laat staan hoe het declareren in de rest van het land en de ziekenhuizen er aan toe gaat. Als je daar dan ook nog het grote graaien op bestuurs- en directieniveau’s bij op telt. Tja……..

En iedereen zich maar afvragen hoe de zorg zo duur kan zijn.

Als deze voorbeelden aangegeven worden bij de zorgverzekeraar (IZZ) krijg je als antwoord: “Tja dat zijn nou eenmaal de afspraken die gemaakt zijn”!?!?

Ik weet dat ik redelijk negatief over kom, maar zeg nou eerlijk. Horen we ooit iets positiefs over het zorgstelsel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo @Herman, ontzettend bedankt voor je waardevolle bijdrage hier in het forum Bewust Zorggebruik. De voorbeelden die je noemt geven ons waardevolle inzichten. We houden jou en de andere forumleden op de hoogte van hoe we met jullie input verder gaan (zodra bekend). Mocht je in de tussentijd meer voorbeelden willen delen, dan ben je van harte welkom. Met vriendelijke groet, Isa van IZZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).