Erwin Rozestraten

Oorzaken toenemende tekorten onder VPK en verzorgenden

3 posts in this topic

Beste lezer,

Is het mogelijk dat zorgverzekeraars, en mede veroorzakers van dit probleem ( ik leg hem er gelijk maar even in ) aandacht besteden aan een aanstormend probleem.

Mede doordat het budget onverantwoord is uitgeknepen ( overheid, werkgevers, slecht werkende bonden en vakvereniging verpleegkundigen (vpk ) zijn hier ook debet aan, evenals vpk die hun spaarzame tijd liever aan de patiënt besteden als aan hun eigen arbeidsvoorwaarden).

De grootste struikelingen zijn: ernstige tekorten aan het bed in verpleeg- en verzorgingshuizen, afdelingen van ziekenhuizen en op specialistische afdelingen, waar ik werk.

Zoals u misschien weet zijn er flink wat (kinder) IC bedden gesloten, evenals bedden op volwassen IC afdelingen. De IC is de spil in het ziekenhuis. Geen backup na OK is géén OK.

Hoe zou dit nu toch komen? Even op een rijtje:

1 Er worden verregaande en overbodige eisen gesteld aan registratie en verantwoording.

2 Ziekenhuizen kopen dure systemen in, ik noem even ons onvolprezen EPIC en Chipsoft. Duur, onvolledig en het wordt pas bruikbaar nadat er 5 jaar aan gesleuteld is door mensen van de werkvloer. Kunt u zich voorstellen? 35 miljoen uitgeven zonder enige inspraak en zonder dat u weet wat de eindgebruiker nodig heeft? Het bedrijf dat levert is 0 geïnteresseerd in waar gebruikers tegenaan lopen en voeren dus ook geen verbeteringen door. EPIC, is net als hun president Trump, gek.

3 Tekorten aan personeel; de beschikbare tijd wordt nog eens beperkt door registratiedruk. We zijn dit vak niet ingegaan om 20 x te moeten muisklikken voordat we de patiënt 2 paracetamol mogen geven met een extra paraaf van een collega, als die in de buurt is tenminste.

4 Werkgevers hebben nog nooit gehoord van levensfasebeleid; wat heeft een jongere nodig om gezin en werk te kunnen combineren, wat heeft een oudere nodig om dit tot 67 (??!!!) te kunnen volhouden? Er wordt veel te veel voor ons bepaald, zonder overleg.

5 Als je ziet wat andere HBO functies verdienen zonder ORT is dat zeker 400 euro netto meer. Stop ik met ORT wordt dat verschil 800. Qua vak wil ik niet ruilen, qua salaris en werkomstandigheden wel!

6 Het wordt dermate slecht betaald dat instroom opdroogt, en mensen gaan shoppen. Je verdient via een uitzendbureau makkelijk meer. Als ik 10 diensten voor een uitzendbureau werk, verdien ik meer dan met 18 diensten bij mijn werkgever. Wij betaalden per uitzendkracht 12.000 euro per maand, en daar hadden we er 3 van lopen, omdat onze baas het verdomde te betalen voor overwerk.

7 We hebben eerder ernstige krapte meegemaakt waarin we geen tijd hadden voor bewuste aandacht voor de patiënt, protocollen en hygiëne maatregelen. Dit leidde tot superinfecties en doden op onze afdelingen. En dan heb ik 2 patiënten.

8 U kunt zich voorstellen dat vpk op afdelingen er 8 hebben en geen tijd voor voldoende observatie. Vpk komen er dus te laat achter dat hun patiënt instabiel wordt, uit bed valt of wat dan ook.

9 Doordat, mede door de zorgverzekeraars, veel is wegbezuinigd, wordt een omgekeerd effect bereikt. Zorg zal duurder en insufficiënter worden (ligdag op IC kost 1600 euro ).

10 Over een jaar of 5 gaat zo'n 20% van ons met pensioen en er staan voor zowel u als mij, weinig mensen klaar. En terecht.

 

Mijn vraag aan verzekeraars is dan ook: Hoe verder??

Het is nodig dat jullie - IZZ - ook aan de bel trekken anders wordt de situatie onhoudbaar.

We neuzelen graag in Nederland: we maken ons druk over Fibronyl in eieren, waar je mogelijk een oprisping van krijgt als je er 30 van zou eten, maar over echt belangrijke zaken, hoor je ons niet.

Met vriendelijke groet,

Erwin Rozestraten.
Spec VPK IC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo @Erwin Rozestraten, dank voor je uitgebreide bericht en welkom in de community. Je vraag aan verzekeraars kan ik niet beantwoorden, maar jouw verhaal bevat ook veel gespreksstof voor ons als ledencollectief en community.

Zoals je zegt, er wordt heel wat ‘afgeneuzeld’, maar hoe bereik je hier nou écht iets mee. Dat is een vraag waar wij dagelijks mee bezig zijn. Ons doel als ledencollectief (Stichting IZZ) is ‘het bevorderen van de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers in de zorg’. Met onze Aanpak Organisatieklimaat en het project Psychosociale arbeidsbelasting op de SEH (met 26 deelnemende ziekenhuizen) hebben we concrete impact op verzuim, zorggebruik en vitaliteit. We zijn doorlopend actief om te zorgen voor de huidige zorgmedewerkers, om dat steeds beter te doen en om steeds meer mensen daarmee te bereiken. Want naast het tekort aan nieuw personeel moeten we ons vooral ook focussen op het ‘zittende’ personeel.

Ik deel in aanvulling op jouw bericht de kijktip die elders in de community staat. In het tv-programma De Monitor van 27 november jl. komen veel van de door jou genoemde punten ook aan bod. KRO-NCRV noemt in dit programma ook ons onderzoek naar de arbeidsbelasting op de SEH. 

En ik vraag andere IZZ leden hier te laten weten wat ze herkennen in jouw verhaal en of zij mogelijk oplossingen kennen. Doet jouw werkgever (of doe jij) iets waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen? Laat het horen!

@Dorothe Elbersen, @anitaveerhuis, @helmavanderneut, @wimsturm, @Helma Jansen-Amersfoort

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is dit iets voor jou @Erwin Rozestraten?

Kamercommissie zoekt uw ideeën om personeelstekort in de zorg terug te dringen 

 
Kamerleden willen graag van mensen uit de praktijk horen hoe zij denken dat het personeelstekort het beste kan worden aangepakt. Daarom roept de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervaringsdeskundigen op om mee te denken.
 
Tot 10 januari kun je reageren.
 

https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/kamercommissie-zoekt-uw-ideeën-om-personeelstekort-de-zorg-terug-te-dringen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).