A Bosch

Remgeld als sturing zorgkosten; de zorg is niet gratis!

9 posts in this topic

Voer een eigen bijdrage in voor huisartsbezoek. Een bedrag dat je ter plekke moet betalen of zeer snel door de zorgverzekeraar bij de verzekerde in rekening wordt gebracht. De druk op de huisartsen en huisartsposten is veel te hoog en wordt onbeheersbaar? Laat mensen voelen dat de zorg niet gratis is. Het moet altijd betaald worden! Deze werkwijze komt uit België waar voor elke consumptie van zorg een eigen bijdrage wordt betaald.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit heeft twee kanten. De druk verschuift naar EHBO/specialisten en de kans dat mensen te lang door lopen is er ook en dan worden de kosten nog hoger. Een goede selectie door doktersassistente en praktijkverpleegkundige kan ook helpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vroeger was het inderdaad zo dat patiënten dan sneller doorliepen naar de SEH maar in steeds meer ziekenhuizen gaan deze dicht omdat de huisartsenposten er voor komen te zitten.  Dat mensen langer door blijven lopen is niet terug te vinden in cijfers. Je hebt gelijk wanneer je zegt dat selectie door deskundige zoals triage-assistenten helpt maar dit roept op huisartsenposten veel agressie op. Ik ben er van overtuigd dat triage door de portemonnee help. Zorg is niet gratis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zit nog een andere kant aan. Veel cliënten in de GGZ worden meer en meer in de wijk behandeld, dat betekent dat zij deels hun psychosociale zorg halen bij een eerstelijnsvoorziening (Basisggz). Voor hun biomedische zorg zijn zij afhankelijk van hun eigen huisarts. Waar we het hebben over mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening, hebben we het over mensen die zich veelal aan de onderkant van de samenleving bevinden. Mensen met een zeer kleine of zelfs lege beurs.

De stelling dat er maar betaald moet worden voor een huisarts consult zal deze mensen totaal uit de eerstelijnszorg wegjagen, met alle gevolgen van dien.

Ik heb het dan nog niet eens over de ouderen die meer zorg gebruiken en dus meer naar de huisarts gaan, vanwege levensfase gebonden problematiek waar ze preventief niets aan kunnen doen. 

Juist van mensen die in de zorg werken zou ik meer solidariteit verwachten met ouderen en medemensen die zich aan die onderkant van de samenleving bevinden. Mensen die vaak boete op boete krijgen omdat zij hun zorgpremie niet kunnen betalen.

Wat A. Bosch ten opzichte van het systeem in België vergeet is dat de premies in België slechts een fractie zijn van wat er in Nederland aan premies wordt betaald. Misschien, als men in Nederland ook tussen de € 10 à € 30 per maand aan zorgpremie betaald, dan zou het goed kunnen zijn om een eigen bijdrage voor huisartsenzorg te betalen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als zorgmedewerker in de gehandicaptenzorg onderschrijf ik volledig de mening van Peter van der Kort

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als aanstichter van bovengenoemde discussie een korte reactie.

De bedoeling van mijn voorstel is niet om de patiënt buiten de zorg te houden. Wat wel de bedoeling is dat we ons meer bewust worden van de kosten van de zorg. Nederland behoort tot een van de duurste landen in Europa betreffende zorgkosten. (maar ook een van de beste) Meer dan € 5000,- per jaar per Nederlander. Dus niet de premie van rond de € 100,- per maand die we aan de zorgverzekeraar betalen omdat het meeste gaat via de belasting. De meeste burgers zijn er zich niet van bewust en ook in de discussies die nu op het einde van het jaar plaatsvinden gaat het alleen over de premies die we zelf moeten betalen aan de zorgverzekeraar en voor de rest steken we de kop in het zand. 

Hier hebben de zorgverzekeraars ook een verantwoordelijkheid. Dit hoort ook in de voorlichting die zij nu aan haar klanten geven.

BV: Een basispolis kost bij ons € 100,- per maand en de resterende € 400,- per maand betaald u via uw belasting aanslag. Ik denk dat we dan een heel andere discussie krijgen over de zorgkosten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@A BoschHet is wat dat betreft wel simpeler op te lossen: Aangezien veel huisartsen meteen in het dossier schrijven over de klachten waar een patiënt mee komt en ook hun handelingen moeten aangeven in het dossier, kunnen ze aan het eind van een consult laten zien wat de kosten voor die 10 minuten precies zijn. Zo is het duidelijk voor de patiënt.

Zorg draagt kosten met zich mee, maar om dan nou maar meteen te zeggen dat iedereen een eigen bijdrage voor huisartsenzorg moet betalen gaat mij veel te ver. Een verdere nuancering in de oorspronkelijke post was beter geweest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Peter. met mijn eerste post wilde ik een aanzet geven tot een discussie en die is volgens mij wel gelukt gezien de reacties.

Dan je voorstel de huisartsen de patiënt inzage in de zorgkosten te laten geven.  ik denk dat dit niet de taak van een zorgverlener is. Een zorgverlener moet zorg kunnen verlenen zonder in zijn achterhoofd mee te moeten rekenen of de gemeenschap dit kan betalen. Deze discussie moet bij de politiek en maatschappelijke partijen liggen. Daarnaast is een consult van 10 minuten al zo kort dat er in de praktijk geen ruimte is voor uitleg en discussie over zorgkosten. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is een duidelijk aandachtspunt,zorgkosten.

Deze moeten inzichtelik voor beide partijen zijn zonder te veel marktwerking van andere instanties.

M.Lensink

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).