Rianne van zwieten

Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

7 berichten in dit gesprek

In de zorg wordt ongelooflijk veel weggegooid. We gooien zoveel ongebruikte inco’s weg, bijvoorbeeld. Die gewoon nog in de verpakking zitten. Ook ongebruikte medicatie wordt weggegooid terwijl dit nog prima te gebruiken is voor een ander. Daardoor denken we sneller dat we zo blijkbaar met spullen omgaan. Dan ben je ook minder voorzichtig met een deurpost als je met een bed door de gang rijdt, bij wijze van spreken. Ik vind dat frustrerend.
Zo werkt het blijkbaar, zo zijn de regels.
Maar het maakt het werk en de keuzes die gemaakt worden in de zorg, voor een deel wel onbegrijpelijk.
Er gaan bakken met geld de afvalbak in terwijl dat volgens mij ook anders kan.
Die inco’s kun je echt wel aan een andere patiënt doorgeven als iemand is overleden. Als je er maar slim mee omgaat.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ook op de poli kom je verspilling tegen. Als ik alleen al kijk naar de post its die gebruikt worden. Er zijn veel geprinte papieren die weggegooid worden waar niets of bijna niets opstaat, gebruik dit als kladblok, en een post iT alleen als het echt nodig is. 

Als een patiënt een nieuwe inhalatie medicatie krijgt, wordt er een voorschreven op recept. Het bleek dat als er meer voorgeschreven waren deze allemaal aan de patiënt werd meegegeven. Als blijkt dat de medicatie niet goed werkt er voor veel geld ongeopend en ongebruikt thuis ligt. Zo hoorde ik laatst dat een patiënt ook al gebruikte hij de medicatie niet trouw( dus minder nodig had) hij alles mee moest nemen, ondanks hij nog genoeg thuis had liggen. Als iedereen in de zorgketen daar alert op is bespaart dat enorm veel. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Kijk @Rianne van zwieten dit vind jij wel interessant denk ik. Een artikel over de verspilling van medicijnen: 

"Dat komt onder meer door te grote verpakkingen, het voorschrijven van te veel medicatie of doordat patiënten voortijdig stoppen met inname, oftewel niet therapietrouw zijn" https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/verspilling-medicijnen-kan-veel-minder.htm

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Interessant artikel. Dank je wel Isa. Ik denk dat grote verpakkingen geen probleem zijn als ze maar doorgegeven worden aan een andere patiënt als zee niet meer gebruikt worden.  

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ook apothekers in ziekenhuizen zijn te gebonden. Als medicatie is uitgegeven naar een afdeling mag dat in veel gevallen niet retour genomen worden als er iets wijzigt in de medicatie afspraak van de patiënt. Er verdwijnt door deze regelgeving onnodig veel in de blauwe bak en het verwerken ervan kost meer als normaal ziekenhuis afval.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Log in of registreer je om mee te doen

Account aanmaken

Maak een account aan in onze community.


Registreer een nieuw account

Inloggen

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu inloggen