A Bosch

IZZ Zorgverzekering door VGZ voor de Zorg én CZ. Klinkt mooi, maar loopt dat goed af?

12 posts in this topic

Beste IZZ.

Het klinkt mooi dat we nu kunnen kiezen uit 2 zorgverzekeraars maar ik denk dat daarmee de onderhandelkracht van het IZZ minder wordt. Wanneer je zaken doet op basis van een kleine 500.000 leden is er meer te bereiken dan wanneer je dat doet voor (bijvoorbeeld) 200.000 leden. Het aangeboden pakket zal hieronder lijden. Hiermee versterken we het ledencollectief niet maar versnipperen we het.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo @A Bosch, bedankt voor je bijdrage. Stel dat 400.000 leden een IZZ Zorgverzekering hebben via VGZ voor de Zorg, en 200.000 via CZ. Dan is het collectief dus 600.000 leden sterk. Wat gebeurt er dan volgens jou, dat het aangeboden pakket daaronder lijdt?

De onderhandelingspositie zit niet alleen in de grootte van het collectief, maar ook in de potentie.  We organiseren de verzekering immers voor ruim 1 miljoen zorgmedewerkers. Momenteel zijn er 210.000 hoofdverzekerden. Er is dus een enorm grote groep die de zorgverzekeraars kunnen bereiken met de IZZ Zorgverzekering. Aangezien ze beiden die groep hetzelfde voordeel van de werkgeversbijdrage en de collectiviteitskorting mogen bieden, houden ze elkaar ook nog eens scherp. En dat is voor ons als ledencollectief juist goed, daar hebben we profijt van. 

Althans, dat is onze denktrant... Ben benieuwd hoe jij dat ziet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Isa. Jammer genoeg ben ik het niet helemaal met je eens. Momenteel heeft het IZZ 410.000 leden. Het potentieel is natuurlijk veel groter en het zou mooi zijn wanneer meer zorgverleners zich zouden aansluiten bij het IZZ. Want juist in de verzekeringswereld geldt dat hoe meer verzekerden hoe meer het risico gespreid wordt. Dit betekent dan ook dat wanneer ons collectief veel leden heeft zij goede en scherpe afspraken kan maken met het VGZ. (Hoe groter de club, hoe sterker de zeggenschap en inkoopkracht). Dat is ook de reden dat veel zorgverzekeraars in het verleden zijn samengegaan en dat we nu nog maar 4 grote jongens hebben die 88% van de markt beheersen. 

Het aandeel van IZZ binnen VGZ is momenteel ongeveer 10%. Niet groot maar sterk genoeg om mooie pakketten uit te onderhandelen voor haar leden. Wanneer we deze 410.000 leden in de toekomst verdelen over 2 zorgverzekeraars dan daalt ons aandeel binnen VGZ naar 5%. Je kunt je voorstellen wat dit betekent in overleg- en onderhandelsituaties.

Verkering met 2 partners loopt nooit goed af.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi @A Bosch, mooi gesprek hebben we zo :) Ik zie dat je uitgaat van de 410.000 verzekerden verdelen? Dat is zowel technisch als juridisch onmogelijk en bovendien niet de bedoeling en onwenselijk. Iedere Nederlander is vrij om zelf een zorgverzekering te kiezen, ieder jaar weer. Het aantal mensen dat aan het einde van het jaar van verzekering wisselt, is al een aantal jaren dalende en ligt rond de 6% van het totaal aantal verzekerden. We zullen dus geen situatie meemaken waarbij 50% overstapt van de IZZ Zorgverzekering door VGZ voor de Zorg naar de IZZ Zorgverzekering door CZ.

Of verwacht jij een revolutie ;)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Isa. Ik hoop inderdaad niet dat 50% gaat overstappen. Het was een voorbeeld (en dat moet je altijd in extreme doen om het te verduidelijken) wat dit betekend voor de positie van IZZ bij de VGZ en CZ. Het doet echter niets af van het feit dat we zelf van binnen uit het IZZ aan het uithollen zijn. Versterken van het collectief door goede pakketten aan te bieden die toegesneden zijn op de leden brengt meer dan een versnippering van de aanbieder(s) en pakketten.

Het is nu voor een verzekerden al bijna onmogelijk om uit de zeer vele pakketten die door de zorgverzekeraars aangeboden worden te kiezen. Het mooie was dat IZZ  dat voor haar leden verzorgde en dat gaf vertrouwen. De duidelijkheid neemt door de gemaakte keuze niet toe en CZ is  de lachende derden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik begrijp je boodschap @A Bosch. Het beste wat we dan kunnen doen, is afwachten hoe het uitpakt. Ik hoop natuurlijk dat jouw standpunt geen juiste voorspelling is. Dat hoop je zelf ook denk ik? 

Aan het einde van het jaar, als de pakketten e.d. bekend zijn en we kunnen zien hoe het aanbod en het zelf kiezen daaruit voor ons persoonlijk 'aanvoelt' (vertrouwen, duidelijkheid, keuzeruimte, etc.) zullen we hier dan nog een keer op terugkomen?

We blijven overigens voor onze leden verzorgen wat we al verzorgden! Dat verandert niet. En we denken (dus) dat we met twee uitvoerende partijen onze rol als belangenbehartiger beter kunnen uitoefenen dan voorheen. Om dat toch nog een keer gezegd te hebben :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik hoop inderdaad dat ik geen gelijk krijg.

We zijn alleen maar gebaad bij een sterke community. Dus tot in de herft. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het klinkt op zich goed. Kan je mooi vergelijken tussen de 2 verzekeringen. Denk alleen niet dat er veel verschil zal zitten tussen beiden. 

Maar wie weet.

Nemen jullie dan ook de vergoedingen van de bril mee? Deze wordt namelijk geheel uitgekleed. En ik als brildrager met een aanzienlijke sterkte voel me toch wel achter gesteld. Geldt trouwens ook bij andere verzekeringen.

Vind namelijk als je bent voor de zorg dat je ook de mensen die in de zorg werken en een bril nodig hebben een goede vergoeding mogelijk zou moeten zijn. Net als de tandartskosten. Deze vind ik echt super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo @Jacqueline De wit dank voor je bericht. Je gaat inderdaad meer keuze krijgen straks, tussen twee zorgverzekeraars die beide hun variant van de IZZ Zorgverzekering gaan aanbieden. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang, halverwege november zullen de verzekeraars hun pakketten en premies bekend maken. En wij maken dan ons onderhandelingsresultaat bekend; als ledencollectief zijn we natuurlijk flink in de weer om de zorgverzekering voor de leden zo optimaal mogelijk in te kopen en uit te laten voeren.

Over de hele linie zien wij ook dat de brilvergoeding afneemt (bij veel verzekeraars). Gezien de stijgende zorgkosten lijkt dit een onomkeerbare ontwikkeling. Ik ben zelf ook een brildrager (al staat die niet op mijn profielfoto), dus begrijp je punt helemaal. Het zal van ons allemaal meer eigen budget vragen als we een nieuwe bril nodig hebben. Ik probeer zelf niet al te kieskeurig te zijn en ben extra zuinig op m'n bril. Het doet soms pijn in je portemonnee, maar uiteindelijk is medisch specialistische zorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, fysiotherapie, etc. mij meer waard dan die bril.

Ben benieuwd hoe jij en anderen daar tegenaan kijken (met of zonder bril)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Isa

Ik ben het ermee eens dat de echte zorg belangrijker is dan een bril. Ik ben ook zuinig op mijn bril, maar helaas is mijn sterkte zodanig dat ik een dure bril nodig heb. 

Weet ook dat andere verzekeraars de vergoeding erg minimaliseren. Vind het alleen triest omdat ik niet gevraagd heb om slechte ogen te hebben. En in dat opzicht vind ik best dat daar naar gekeken mag worden. En ja, laseren daar zie ik niets in ....

En verder ben ik benieuwd wat cz t.o.v. vgz gaat bieden.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik begrijp je helemaal @Jacqueline De wit. Die slechte ogen is inderdaad iets dat je overkomt, daar heb je weinig tot geen invloed op. Ik heb laatst met een aantal IZZ leden gesproken die met het idee kwamen van een landelijke registratie van je oogmeting, en van de ontwikkeling daarvan in de loop der jaren. Als je dan bij een opticien komt, kan hij beoordelen of je zicht dermate is veranderd dat je om medische redenen een nieuwe bril nodig hebt. En dan zou de vergoeding daarop gebaseerd worden.

Klinkt ergens wel goed. Mensen kunnen dan ook niet meer van zorgverzekering naar zorgverzekering 'hoppen' om jaarlijks een nieuwe bril te 'shoppen'. Dat was ook de achterliggende motivatie voor deze IZZ leden; het consumentisme in de aanvullende zorgverzekering verminderen (want dat drijft de premie omhoog).  Ik zie ook wel nadelen: hoe onafhankelijk is de (commerciële) opticien, wie gaat die landelijke registratie betalen? Het zijn wel interessante hersenspinsels. @A Bosch, @WoutVisser en @Hermina Vos; ik meen dat jullie bij dat gesprek aanwezig waren?

PS: ik ga vanaf nu 3 weken met vakantie, maar zet het gesprek vooral met elkaar voort! Indien nodig staat mijn collega @Pieter IZZ voor jullie klaar :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Blijf op de hoogte van gesprekken in de community

    Ontvang jij graag wekelijks per mail een gespreksoverzicht uit de community? 
    Meld je direct aan in jouw IZZ lidmaatschap (inloggen vereist).