WoutVisser

leidt geslons in de GGZ tot de dood van een cliënt?

1 bericht in dit gesprek

NRC Handelsblad van 7 februari.

 

 

“Er is hier overduidelijk sprake van schending van de zorgplicht jegens een cliënt voor wie 24-uurs zorg is geïndiceerd”, aldus een Groningse advocate. Zij vertegenwoordigt de nabestaanden van een 28-jarige GGZ-cliënt, die in Friesland overleed na een epileptische aanval.

 

De betrokken GGZ-instelling erkent, dat deze cliënt vijf en twintig hulpverleners had, die ‘niet optimaal samenwerkten’. Of wat precieser: ‘te weinig regie’, ‘onvoldoende communicatie’, en zorg die ‘te versnipperd was’. De GGZ-instelling voegt eraan toe, dat het overlijden ‘geen gevolg is van een structurele misstand in de zorg  -  wat naar eigen zeggen door de Zorginspectie werd bevestigd.

 

NRC Handelsblad bevestigt, dat deze vijf en twintig hulpverleners over minstens drie zorg-organisaties waren gespreid. De Groningse advocate denkt: ‘de hulpinstanties waren verwikkeld in een competentieconflict, en schuiven hun verantwoordelijkheid af’.

 

 

Jaja. Hier is natuurlijk wèl sprake van een structurele misstand: de noodzakelijke samenwerking tussen de betrokken zorginstanties heeft kennelijk gehaperd, waardoor de geïndiceerde zorgplicht niet goed werd nageleefd.

 

En als de Zorginspectie dit laatste ontkent  - of onvoldoende onderkent -  ach ja, misschien is het tijd om de Zorginspectie meer pro-actief te laten werken. Veel zorgverleners zijn van nature solistisch ingesteld, wat hun samenwerken vaak tot een moeizaam proces maakt. Dus lijkt het geen gek idee wanneer de Zorginspectie alle GGZ-cliënten, die hun zorg van meer dan één zorginstelling krijgen, selecteert, teneinde hun zorg op deze samenwerking te controleren.

 

Een andere oplossing ligt voor het oprapen in een andere bedrijfstak: de bouw. Een aannemer is volgens de wet volledig verantwoordelijk + aansprakelijk voor zijn onder-aannemers, zoals een gasfitter, een elektricien en een CV-installateur. Dit model kan één op één op de GGZ worden toegepast: maak de zorginstelling waar cliënt woont verantwoordelijk + aansprakelijk voor het werk van de andere zorginstellingen waar cliënt gebruik van maakt.

 

Dit laatste zal binnen de GGZ waarschijnlijk een storm van protest losmaken: het trekt de GGZ’ers uit hun comfortzones. Maar het dient wèl het belang van cliënt.  

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Log in of registreer je om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze community.


Registreer een nieuw account

Inloggen

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu inloggen