Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Today
 2. Rianne van zwieten

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  Interessant artikel. Dank je wel Isa. Ik denk dat grote verpakkingen geen probleem zijn als ze maar doorgegeven worden aan een andere patiënt als zee niet meer gebruikt worden.
 3. Gisteren
 4. Isa van IZZ

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  Kijk @Rianne van zwieten dit vind jij wel interessant denk ik. Een artikel over de verspilling van medicijnen: "Dat komt onder meer door te grote verpakkingen, het voorschrijven van te veel medicatie of doordat patiënten voortijdig stoppen met inname, oftewel niet therapietrouw zijn" https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/verspilling-medicijnen-kan-veel-minder.htm
 5. Afgelopen week
 6. A Bosch

  Remgeld als sturing zorgkosten; de zorg is niet gratis!

  Vroeger was het inderdaad zo dat patiënten dan sneller doorliepen naar de SEH maar in steeds meer ziekenhuizen gaan deze dicht omdat de huisartsenposten er voor komen te zitten. Dat mensen langer door blijven lopen is niet terug te vinden in cijfers. Je hebt gelijk wanneer je zegt dat selectie door deskundige zoals triage-assistenten helpt maar dit roept op huisartsenposten veel agressie op. Ik ben er van overtuigd dat triage door de portemonnee help. Zorg is niet gratis.
 7. Dit heeft twee kanten. De druk verschuift naar EHBO/specialisten en de kans dat mensen te lang door lopen is er ook en dan worden de kosten nog hoger. Een goede selectie door doktersassistente en praktijkverpleegkundige kan ook helpen.
 8. Isa van IZZ

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Dank @Caro en @Dorothe Elbersen voor jullie toelichting. Ik ben benieuwd of anderen die dit lezen er nog iets aan toe willen voegen?
 9. Isa van IZZ

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  Inderdaad @Dorothe Elbersen, dank voor je bijdrage.
 10. Isa van IZZ

  bc.ec

  Hallo Jacob, welkom in de community. Zo werkt het dus. Je start een gesprek onder meer met mij... Want dit is een openbaar forum, waar iedereen met iedereen in gesprek kan. Gezien het onderwerp van het forum gaat het hier wel over burn-out in de zorg. Groet, Isa van IZZ
 11. Bij verpleegkundigen is de rek eruit. We moeten steeds meer met steeds minder. Veel mensen stappen naar de zorg, terwijl dat niet echt nodig is. En ze beseffen zich niet dat ze daarmee de druk op de verpleegkundigen onnodig opvoeren. Denk kritischer na voordat je naar de zorg stapt, dat zou ik de hele maatschappij willen vragen. Niet alleen voor de kosten, maar ook voor ons welzijn.
 12. Tineke

  Wat wil een patiënt zélf?

  Zorgverleners en behandelaren willen vaak van alles met een patiënt. Maar wat wil die patiënt zélf? e kan iemand eindeloos behandelen, omdat het kan of omdat je dat zelf wilt. Wie is daarbij gebaat? Die vraag mogen we onszelf vaker stellen, en dan dus vooral met die patiënt in gesprek gaan! Behandelen is lang niet altijd gewenst. Aan ons de taak om dat dan te accepteren.
 13. Gast

  bc.ec

  Hallo, ik start kennelijk een gesprek, met Isa? Ben eigenlijk benieuwd hoe dat gaat, los van burn-out. Groet, Jacob
 14. Elk jaar, wanneer de bladeren vallen, is er weer de discussie over de hoogte van de premie van de zorgverzekeraar. Gaat hij dit jaar 3 of 7 Euro per maand omhoog. Dit is een non-discussie. Dit is nog geen 20% van de werkelijke kosten die we werkelijk betalen. De overige 80% dragen we bij middels de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Per Nederlander (van baby tot bejaarde) kost de zorg € 5690,- / jaar. Dit is ongeveer 25 a 30% van een inkomen. Deze inkomensafhankelijke bijdrage stijgt in 2019 ook, maar daar is geen discussie over. Het wordt tijd dat we deze cijfers en kosten van de zorg onder de aandacht brengen van de verzekerden zodat duidelijk wordt dat zorg meer kost dan de maandelijkse bijdrage aan de zorgverzekeraar. Zorg kost heel veel geld en deze kosten stijgen elk jaar. https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2019/zorgkosten-nederland-bijna-100-miljard
 15. Zorg dat de apothekers, de opticiens, de audiciens, de fysiotherapeuten, de medisch specialisten, de tandartsen en de orthodontisten minder of geen financiële prikkels hebben om iemand te behandelen. Of bijvoorbeeld in het geval van de apothekers, om automatisch herhaalmedicatie klaar te zetten voor chronische aandoeningen. De medicatietrouw is dan niet meer te controleren. Veel mensen halen die medicatie niet op en de medicijnen verdwijnen in de prullenbak of de patiënt haalt ze wel op en zet ze bij zijn bestaande voorraad. In beide gevallen stuurt de apotheker de rekening naar de zorgverzekeraar. Samengevat; slechtere zorg tegen verhoging van zorgkosten.
 16. Voer een eigen bijdrage in voor huisartsbezoek. Een bedrag dat je ter plekke moet betalen of zeer snel door de zorgverzekeraar bij de verzekerde in rekening wordt gebracht. De druk op de huisartsen en huisartsposten is veel te hoog en wordt onbeheersbaar? Laat mensen voelen dat de zorg niet gratis is. Het moet altijd betaald worden! Deze werkwijze komt uit België waar voor elke consumptie van zorg een eigen bijdrage wordt betaald.
 17. Schaf de bril- en hoorapparaatvergoeding via de commerciële opticien en audicien af. Een montuur vergoeden….dat heeft toch niets met zorg te maken? Een optometrist en audicien die leveren zorg en horen geen reclame te maken. Net als artsen. Maar het consumeren van monturen, onnodig nieuwe glazen en voor iedereen gratis hoorapparaten; dát moet stoppen. Deze commerciële organisaties maken het nog bonter door de consument op het einde van het jaar op te roepen om hun eigen bijdrage aan de zorgverzekeraar te controleren zodat men nog een aanmerking kan komen voor een gratis product. Schande. Ik ben benieuwd hoeveel de premie dan omlaag kan.
 18. Dorothe Elbersen

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Een advance care gesprek vindt plaats als blijkt dat de patiënt niet meer kan verbeteren , maar alleen slechter worden. Er kan bij een goede informatie een keus gemaakt worden wat de patiënt wel of niet wil. Mogelijkheden en onmogelijkheden worden besproken. Wat belangrijk is voor de patiënt is kwaliteit van leven. Er is altijd hoop op beter worden maar als de patiënt weet waar hij aan toe is kunnen er ook goede keuzes gemaakt worden. Bv dat de huisarts thuis kan behandelen ipv een ziekenhuis opname die veel stress mee brengt. Dit geeft de patiënt de mogelijkheid om echt mee te beslissen. Wat ik merk is dat niet iedereen hier open voor kan staan maar de meeste patiënten wel.
 19. Dorothe Elbersen

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  Ook op de poli kom je verspilling tegen. Als ik alleen al kijk naar de post its die gebruikt worden. Er zijn veel geprinte papieren die weggegooid worden waar niets of bijna niets opstaat, gebruik dit als kladblok, en een post iT alleen als het echt nodig is. Als een patiënt een nieuwe inhalatie medicatie krijgt, wordt er een voorschreven op recept. Het bleek dat als er meer voorgeschreven waren deze allemaal aan de patiënt werd meegegeven. Als blijkt dat de medicatie niet goed werkt er voor veel geld ongeopend en ongebruikt thuis ligt. Zo hoorde ik laatst dat een patiënt ook al gebruikte hij de medicatie niet trouw( dus minder nodig had) hij alles mee moest nemen, ondanks hij nog genoeg thuis had liggen. Als iedereen in de zorgketen daar alert op is bespaart dat enorm veel.
 20. Gast

  Praat mee over de e-learning Statische belasting

  Zinvolle e-learning Laatste vraag zijn de antwoorden niet compleet zichtbaar , behoeft aanpassing
 21. Gast

  Over burn-out en werken in de zorg....

  Degene die echt problemen hebben moeten goed begeleid worden, maar er is ook een deel waarbij ik een mentaliteitsprobleem vermoed. Het lijkt alsof we steeds minder aankunnen. Ipv werk misschien eerder andere omgevingsfactoren weghalen die (onbewust) druk geven.
 22. Gast

  Over burn-out en werken in de zorg....

  Op vele vragen nu geen duidelijk antwoord kunnen geven ivm dat ik nu zelf een burn out heb
 23. Caro

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Hallo Isa, neem bijvoorbeeld iemand heeft hoge bloeddruk, een recept uitschrijven is zo gebeurd, leefstijladvies kost meer tijd, maar verdient minder voor huisarts en apotheker, gesprek over bijvoorbeeld risico’s en alternatieven van operaties kost chirurg in verhouding meer tijd, dan gelijk opereren. Er zijn gelukkig steeds meer artsen die de tijd wel nemen, maar vergoeding voor ingrepen is groter dan voor het gesprek over alternatieven en dat is bijzonder.
 24. NRC Handelsblad van 13 november. De premies van de zorgverzekeringen gaan in 2019 weer omhoog. Maar: ‘de werkelijke zorgkosten stijgen nog harder’, meldt NRC Handelsblad. De zorgverzekeraars betalen een deel van hun zorgkosten uit hun eigen spaarpot. In cijfers: zorgverzekeraar CZ betaalt volgend jaar 97 miljoen euro zelf; zonder dat zou de premie 2019 van een CZ-basisverzekering 2,75 euro per maand duurder zijn. Het is de vraag hoelang de zorgverzekeraars hun spaarpotten nog kunnen aanspreken. Nog twee of drie jaar, wordt gezegd. Minister de Jonge voorspelt dat de zorgkosten de komende jaren ‘onvermijdelijk’ gaan stijgen. NRC Handelsblad: ‘er zijn relatief veel ouderen, en zij blijven langer leven. Daarnaast zijn er steeds meer behandelmogelijkheden en het aantal - vaak dure - medicijnen neemt toe. Ook wordt het zorgpersoneel duurder, omdat zij gemiddeld hoger opgeleid zijn’. Misschien gaat het beter vanaf 2030, wanneer de geboortegolf van 1945-1953 gaat overlijden. Maar dat ligt nog 12 jaar in de toekomst.
 25. Isa van IZZ

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  @Helma Jansen-Amersfoort, @Dorothe Elbersen, @marielle smits hebben jullie ervaring met het verminderen van verspilling? @Rianne van zwieten (dank voor je post!) noemt inco's en medicijnen die in de prullenbak verdwijnen. Ongeopend. Nieuw. Hoe gaat dat bij jullie?
 26. Isa van IZZ

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Hallo @Dorothe Elbersen, bedankt voor het openen van dit gesprek! We hebben in de vervolggesprekken met de leden deze vragen ook besproken. @Thea Brouwer was daar (onder andere) bij. De beperkte ruimte voor luisteren naar wat de patiënt zelf wil, of waar hij het meest bij gebaat is, en de focus van de zorg op behandelen / ingrijpen is door meerdere leden benoemd als een punt van zorg, of een ergernis. Ik ben benieuwd naar het advance care gesprek dat je noemt Dorothe. Zou je daar wat meer over kunnen vertellen? @Caro Dank voor jouw bijdrage over de vergoeding van behandeltijd t.o.v. die van 'praat tijd'. Zou je kunnen toelichten hoe dat werkt? Geldt er een ander tarief, of is er meer tijd gereserveerd voor behandelen dan voor praten, of gaat het erom dat praten an sich meer tijd kost?
 27. Rianne van zwieten

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  In de zorg wordt ongelooflijk veel weggegooid. We gooien zoveel ongebruikte inco’s weg, bijvoorbeeld. Die gewoon nog in de verpakking zitten. Ook ongebruikte medicatie wordt weggegooid terwijl dit nog prima te gebruiken is voor een ander. Daardoor denken we sneller dat we zo blijkbaar met spullen omgaan. Dan ben je ook minder voorzichtig met een deurpost als je met een bed door de gang rijdt, bij wijze van spreken. Ik vind dat frustrerend. Zo werkt het blijkbaar, zo zijn de regels. Maar het maakt het werk en de keuzes die gemaakt worden in de zorg, voor een deel wel onbegrijpelijk. Er gaan bakken met geld de afvalbak in terwijl dat volgens mij ook anders kan. Die inco’s kun je echt wel aan een andere patiënt doorgeven als iemand is overleden. Als je er maar slim mee omgaat.
 28. Dorothe Elbersen

  Bewust zorggebruik kunnen we met z'n allen doen

  Helemaal mee eens, maar begint bewust zorggebruik ook niet met de vraag wil ik wel een behandeling, en ben ik goed ingelicht mbt de voor en nadelen. In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die een hele sterke behandelwens hebben. Ik snap ook dat het vaak de enigste optie om zo lang mogelijk te leven wordt aangegrepen, maar ik ben heel blij dat er tegenwoordig een advance care gesprek is, waar de voor en tegens maar ook wat betekent kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit is een begin van de cultuur omslag en geeft openheid, waardoor een patiënt vertrouwen kan krijgen in zijn eigen gevoel: er wordt naar de patiënt geluisterd
 1. Meer activiteit laden