Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Today
 2. Gisteren
 3. Afgelopen week
 4. Isa van IZZ

  In gesprek over betaalbare zorg

  Hallo @Herman, ontzettend bedankt voor je waardevolle bijdrage hier in het forum Bewust Zorggebruik. De voorbeelden die je noemt geven ons waardevolle inzichten. We houden jou en de andere forumleden op de hoogte van hoe we met jullie input verder gaan (zodra bekend). Mocht je in de tussentijd meer voorbeelden willen delen, dan ben je van harte welkom. Met vriendelijke groet, Isa van IZZ
 5. NRC Handelsblad van 12/13 januari. Paul Lebbink (60) is al dertig jaar apotheker in een migrantenwijk in Den Haag. Samen met zijn compagnon Arwin Ramcharan geeft hij circa 300.000 euro uit voor een laboratorium in zijn pand. In dit labo gaat het tweetal geneesmiddelen maken, die aanzienlijk goedkoper zullen zijn dan vergelijkbare geneesmiddelen van de farmaceutische industrie. Te beginnen met Orkambi, een middel tegen taaislijmziekte – voor een fractie van de 200.000 euro per jaar die de fabrikant rekent. Lebbink: ‘ik vind het leuk om over Orkambi te spreken, omdat je hiermee kunt laten zien wat een apotheker kan betekenen voor zijn patiënten’. En: ‘het is maar de vraag of we de investering (van 300.000 euro) ooit terugverdienen’. Lebbink maakt zich geen illusies: de farmaceutische industrie zal zijn initiatief fel bestrijden. In de rechtszalen. De wet zegt dat een apotheker ‘op kleine schaal’ zelf medicijnen mag maken, waarbij onduidelijk blijft waar de grens tussen ‘groot’ en ‘klein’ ligt. Lebbink is ook moe, ‘onder meer door de eindeloze onderhandelingen met zorgverzekeraars over vergoedingen’. ?!?!? Ik denk dat de zorgverzekeraars iemand als Lebbink met gebak & fanfare zouden moeten ontvangen …. Toch houdt Lebbink vol: er is belangstelling voor zijn inititatief -- publiciteit is een machtig wapen. De VPRO en de TROS maken televisiereportages over zijn nieuwe laboratorium. De Vlaamse VRT toont ook belangstelling. En de grootste klapper: op 16 januari a.s. zal Minister Bruno Bruins (VVD) het nieuwe laboratorium officieel openen ….
 6. WoutVisser

  Weer protest tegen een te hoge medicijnprijs

  Inmiddels zijn we enkele dagen verder, en NOS Teletekst (12 januari) meldt: Minister Bruno Bruins heeft Novartis duidelijk gemaakt dat hij hun hoge prijs voor dit medicijn niet gaat betalen. Temeer omdat Novartis niet goed kon uitleggen waarom zij haar prijs onlangs zes keer verhoogde tot circa 92.000 euro. Minister Bruins steunt in dit opzicht de zorgverzekeraars, en wil in het algemeen ‘dat er iets verandert bij het prijsbeleid van farmaceutische bedrijven’. Eindelijk … het valt op dat er eerst een nieuwe Minister voor Medische Zorg en Sport moet komen voordat de regering en de zorgverzekeraars gezamenlijk iets tegen deze praktijken ondernemen. Laten we nu ook hopen dat de premies van onze zorgverzekeringen hierdoor gunstig beïnvloed gaan worden …
 7. Aaltjo IJzer

  Schaf de brilvergoeding maar af!

  Het afschaffen van de brilvergoeding vind ik geen goede zaak. Ik ken heel veel collega's die ( ook voor hun werk ) van een bril afhankelijk zijn. Een vergoeding voor glazen vind ik dan ook op zijn plaats en is dan ook meer dan welkom, glazen zijn veelal behoorlijk prijzig. Vergoeding voor een montuur zou buiten beschouwing kunnen blijven, wanneer het monteur nog goed is kunnen daar best nieuwe glazen in. Ik kan niet overzien of het eventueel afschaffen van deze vergoeding zou leiden tot een substantiële verlaging van de premie, daarvoor ontbreken mij de gegevens.
 8. M. lensink

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Ik vindt het idee van Annemiek wel wat groeten m.lensink
 9. Annemiek

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Vergoeding van een bril 1x per 3 jaar is te lang. Misschien moet er een systeem komen van stapelen. Bijvoorbeeld vergoeding E100,-- per jaar. Heb je die niet gebruikt dan schuift die vergoeding door naar het volgende jaar. Dan dus E200,-- vergoeding. Tot een maximum van 3 jaar. Dus tot een maximum van E300,--. (Deze bedragen zijn als makkelijk rekenvoorbeeld genomen en dienen als zodanig gebruikt te worden.)
 10. Eerder
 11. Isa van IZZ

  Weer protest tegen een te hoge medicijnprijs

  Bedankt voor je bericht @WoutVisser, fijn dat je de community op de hoogte houdt!
 12. Bron: NOS Teletekst van 9 januari. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en zorgverzekeraar CZ spreken over farmaceut Novartis. De reden: Novartis heeft de medicatie ‘lutetium octreotaat’ (tegen bepaalde tumoren) bijna zes keer duurder gemaakt. Novartis heeft hier het alleenrecht op - de farmaceut rekent voor deze medicatie een prijs van circa 92.000 euro per kuur. CZ: ‘misbruik van de regels en valsspelen’. Novartis: ‘de Franse producent (een dochterbedrijf van Novartis) heeft een belangrijke bijdrage aan het middel geleverd’. Wat overigens niet met cijfers wordt toegelicht. Voorlopig blijven drie ziekenhuizen het middel zelf maken. Voor een lagere prijs.
 13. In mei 2018 vroegen we jou en 120.000 andere IZZ leden om aan een onderzoek mee te doen. Deze Monitor Gezond werken in de zorg voerde IZZ samen met de Universiteit Utrecht uit. Ruim 10.000 leden beantwoordden diverse vragen over hun gezondheid en inzetbaarheid, in relatie tot hun werk. Hieruit hebben we 4 actuele zorgthema’s geselecteerd: Werkdruk Overgangsklachten Mantelzorg Organisatieklimaat Welk thema is 'jouw thema' en waarom? Deel het hieronder. Lees meer over de uitkomsten van de Monitor 2018
 14. Slaapkop

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Ik vind dat er een andere regel moet komen voor kinderen. De orthoptist in het ziekenhuis geeft toch niet voor niets een brilrecept mee om daar te gaan shoppen in een brillenzaak. Ook moet er elk jaar een controle meting plaatsvinden, waardoor je vaak een andere brilrecept krijgt en weer een nieuwe bril/glazen moeten halen. Mijn zoontje heeft een beste afwijking, waardoor de vergoeding een uitkomst is. Wij zitten dan nog altijd met extra kosten van 200,- euro wegens de optie van zeer dunne glazen. Laatste keer hadden wij iets dunnere glazen laten adviseren bij een te commerciële opticien, maar die waren zelfs nog zo dik dat ze het montuurtje uitpuilen en door de zwaarte steeds van zijn neus zakt (ondanks 5 herhaal bezoeken om te föhnen en te buigen.)
 15. Isa van IZZ

  Oorzaken toenemende tekorten onder VPK en verzorgenden

  Is dit iets voor jou @Erwin Rozestraten? Kamercommissie zoekt uw ideeën om personeelstekort in de zorg terug te dringen Kamerleden willen graag van mensen uit de praktijk horen hoe zij denken dat het personeelstekort het beste kan worden aangepakt. Daarom roept de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervaringsdeskundigen op om mee te denken. Tot 10 januari kun je reageren. https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/kamercommissie-zoekt-uw-ideeën-om-personeelstekort-de-zorg-terug-te-dringen
 16. Maurice Bekkers

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Ik ben gewoon van mening dat bedrijven en instellingen en zelfs zorgverzekeringen geen geld dat in feite bestemd is voor zorg zouden mogen uitgeven aan reclame of sponsoring. Als ik zie dat zorgverzekeraars profvoetbalclubs sponsoren, dan draait zich mijn maag. Geld stoppen in overbetaalde pubers die een spelletje spelen, of datzelfde geld stoppen in zorg voor mensen die het hard nodig hebben. Mij lijkt het een eenvoudige keuze. Maar schijnbaar is het moreel besef bij degenen die het verschil kunnen maken ver weg.
 17. Jolanda

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Privé klinieken maken ook reclame, ziekenhuizen promoten zichzelf ook. Alles maar afschaffen dan?
 18. Isa van IZZ

  Vergoeding Orthodontie

  Hallo @Joyce Vogels, jouw vraag kan beantwoord worden door de zorgverzekeraar (VGZ of CZ, afhankelijk van welke verzekeraar jouw IZZ Zorgverzekering uitvoert). Je vindt de contactgegevens op deze pagina: https://www.izz.nl/izz-zorgverzekering/klantenservice-contacteren/kies-je-zorgverzekeraar Met vriendelijke groet, @Isa van IZZ
 19. Joyce Vogels

  Vergoeding Orthodontie

  Hallo allemaal, Ik heb de aanvullende verzekering zorg voor de zorg + extra 1. Binnen dit pakket heb ik een vergoeding van 80% bij orthodontie tot 18 jaar. Nu is mijn vraag, hoe werkt deze vergoeding? groetjes, Joyce.
 20. Judith Petri

  Onnodig zorggebruik. Waarom gooien we zoveel weg?

  Ik werk al enige decennia in de psychiatrie en nu bij verschillende organisaties en zie overal hetzelfde. Ik heb het idee dat er een toename van verspilling is sinds ons, verpleegkundigen, is opgelegd dat wij geen stock meer mogen hebben en van iedere patiënt de medicatie op naam geleverd wordt. Vroeger, ja, sorry, ik ben al 63, hadden we op de afdeling de meest gebruikte medicatie op voorraad en als iemand iets afwijkends nodig had, werd dat eenmalig besteld. Nu komt er voor iedere patiënt dezelfde soort medicatie. Ook bij op-of afbouwschema's wordt een heel doosje geleverd waar je dan maar 3 tabletten van nodig hebt. De rest moet retour en wordt vernietigd of krijgt een nieuw etiket en wordt opnieuw verkocht. Al met al gaat er naar mijn idee veel meer medicatie retour apotheek ( hoewel dat vroeger ook weleens gebeurde, als mensen, bang voor oorlog ofzo, een extreem grote voorraad bestelde, wat dan over datum raakte) Ik vraag me weleens af hoeveel die, aan ons opgelegde regels , kosten en hoeveel milieuschade het oplevert. Bij het onderzoek van het UMC was geen onderzoek gedaan naar verspilling in ziekenhuizen. Ik merk soms wel dat verpleegkundigen tegen de regels in handelen om minder medicatie te verspillen. Maar dat moet erg stiekem want de apotheker komt de kast regelmatig controleren. Ik vraag me af, of apothekers deze regels zelf bedacht hebben of de inspectie dit oplegt of de zorgverzekeraars.
 21. M. lensink

  Remgeld als sturing zorgkosten; de zorg is niet gratis!

  Het is een duidelijk aandachtspunt,zorgkosten. Deze moeten inzichtelik voor beide partijen zijn zonder te veel marktwerking van andere instanties. M.Lensink
 22. A Bosch

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Ik wil nogmaals aangeven dat ik niet voor afschaffen van een bijdrage van de zorgverzekeraar ben echter ik pleit voor een ander systeem. Zie mijn bijdrage van 10 december. Daarnaast heb ik het gevoel dat vele denken dat de vergoeding plaatsvindt uit het basispakket. Dit is niet het geval. Dit gebeurt uit de aanvullende verzekering die helemaal (financieel) los staat van het basispakket. Ik denk dat wanneer we ons buiten de zorgverzekeraar apart moesten verzekeren voor een bril, er maar een kleine groep gebruikers overbleef. Zeker wanneer we naar de kosten/baten keken. Dus nogmaals; ik pleit voor een ander systeem.
 23. jolanda veenstra

  Win het boek 'Tommie in de zorg'

  Ik loot graag mee.
 24. jolanda veenstra

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Afschaffen is echt geen optie, de premie zal daardoor ook zeker niet verlagen, dat is een droom ballon. Ik ben zeer blij met de spaarpot voor mijn contactlenzen cq bril, het dekt bij lange na de kosten niet, maar alle kleine beetjes helpen. Afschaffen wordt ws alleen geroepen door mensen die zelf geen bril, contactlenzen of hoortoestellen nodig hebben. Ik vind het ook jammer dat de vergoeding naar 1x 3 jaar is gegaan, wat te denken van de kinderen in de groei die elk jaar nieuwe glazen nodig hebben?
 25. Isa van IZZ

  Win het boek 'Tommie in de zorg'

  De vijf winnaars zijn bekend: @kamiel van kempen, @Liesbeth Blokland, @Lizette van Osch, @tessateeuw en @Marian Gefeliciteerd!! Jullie zijn de winnaars van de loting voor het boek 'Tommie in de zorg'. Als je ons een e-mail stuurt met je adres, dan krijg je het boek thuis gestuurd. Het e-mailadres is community@stichtingizz.nl. Leuk als je hier op een later moment laat weten wat je van het boek vond! Alle deelnemers aan de loting, bedankt voor jullie interesse. We vinden het altijd jammer om mensen teleur te stellen. Hopelijk val je een volgende keer in de prijzen.
 26. Jose van Vuurde

  Win het boek 'Tommie in de zorg'

  Ik zou het super vinden als ik het boek zou winnen!
 27. joycejoore

  Win het boek 'Tommie in de zorg'

  Ik loot graag mee!
 28. Jos van Hooijdonk

  Bril en hoorapparaat zijn geen zorgkosten

  Wij hebben de pech dat alle vijf leden van het gezin slechtziend zijn en dus brildragend. Per jaar, zeker met opgroeiende kinderen een flinke kostenpost. Als iemand afhankelijk is van een rolstoel om zich voort te bewegen krijgt hij een rolstoel van de zorgverzekeraar. Als mensen afhankelijk zijn van bril omdat ze anders niet veel zien moet dat gewoon onder de vergoedingen van de zorgverkering vallen. Een bril en glazen van de doorsnee winkelketens is echt versleten hoor na drie jaar.
 29. Thera Kupers

  Schaf de brilvergoeding maar af!

  Vergoeding montuur afschaffen prima. Glazen volledig vergoeden, dat valt echt onder zorg.
 1. Meer activiteit laden