Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Gisteren
 2. Over verpleegkundigen -- bron: NRC Handelsblad van 20 juli. Het is bekend: er bestaat in Nederland een voelbaar tekort aan verpleegkundigen, en het UWV voorspelt dat dit tekort in 2019 nog zal oplopen. Een belangrijke oorzaak van dit tekort kon al minstens tien jaar geleden worden voorspeld: de vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Bovendien: ‘Er gold tot een paar weken geleden een studentenstop bij de zeventien HBO’s die verpleegkundigen opleiden. De scholen konden namelijk geen stageplaatsen vinden voor hun studenten’. NRC Handelsblad meldt, dat deze nijpende situatie sinds kort enigszins is verlicht, omdat de regering hiertoe twee miljard euro beschikbaar stelde. Maar toch: ‘duizenden verpleegkundigen en verzorgenden, …, verlieten vorig jaar hun functie. De een vindt de onregelmatige diensten te zwaar, de ander het loon te laag of de carrièreperspectieven te klein’. NRC Handelsblad vervolgt: ‘De werkdruk is hoog, ik hoor iedereen erover. Het ziekteverzuim ook, en daardoor weer de werkdruk voor anderen. In de zomer helemaal - door vakanties - dat is elk jaar zo. Maar er zijn nu ook overal vacatures die niet worden ingevuld’. De ziekenhuizen en de wijkverpleging stellen zich star op: ‘ze eisen allemaal dat je 24 uur per week werkt en avond- en nachtdiensten draait’. Aldus een verpleegkundige (37 jaar, alleenstaand, met twee kinderen van 11 en 12 jaar): zij koos voor een baan bij een huisartsenpost. Met een lager (uur)salaris, voor zestien uur per week, waarbij ze de avonden waarop ze wilde werken zelf kon bepalen. Nu maakt Nederland deel uit van de Europese Unie, met een vrij verkeer van personen. Dus kunnen buitenlanders van binnen de Unie in Nederland als verpleegkundige aan de slag. Dat blijkt te werken: ‘… Werkgevers kunnen een beroep doen op arbeidskrachten die in hun eigen land een lager loon krijgen’. Zoals de 24-jarige Spaanse Gaby. Zij is in haar land tot verpleegkundige opgeleid, maar kan daar geen baan krijgen. Gaby leerde via Skype in drie maanden Nederlands, en werkt sinds een jaar in de thuiszorg in Haarlem. 32 Uur per week, en vaak langer. Gaby is één van de honderd Spaanse en Italiaanse verpleegkundigen die in 2017 door een bedrijf naar Nederland zijn gehaald. Dit jaar zijn er zestig van zulke immigranten gepland, en in 2019 zelfs vierhonderd. De eerste vijftien maanden zijn zij in dienst van het bedrijf, daarna van de Nederlandse zorginstelling En de dure huisvesting in Nederland? Gaby deelt samen met een collega (de huur van) een woning. De directeur van het immigratiebedrijf verwacht dat de meerderheid van zijn Zuid Europese verpleegkundigen definitief in Nederland zal blijven.
 3. Isa van IZZ

  Hoe laad jij jezelf op deze zomer?

  "Ik wens jou (jullie allemaal) toe dat.... deze zomer minstens 1 rustige week bevat waarin jij helemaal loskomt van de drukte van alledag. Minstens 1 week waarin je vakantie hebt, er ruimte is voor datgene waar jij behoefte aan hebt en waarin jij kunt opladen!" Dat zouden we zo tegen elkaar kunnen zeggen, maar HOE laad jij jezelf op? We zijn heel benieuwd! Lees je een boek? Ga je wandelen? Maak je mooie foto's? Ren je een marathon? Plaats een leuk verhaal of een leuke foto in de community en inspireer elkaar om deze zomer goed voor jezelf te zorgen 👊
 4. Afgelopen week
 5. Eerder
 6. Mijn werkgever vergoedt geen hulpmiddelen voor mij, ik heb dit echt aangeschaft om mijn werk te kunnen blijven doen, ik denk dat mijn werkgever liever heeft dat ik wat anders ga doen maar ik wil dit nog niet. Ik heb nu ook de brace voor polsen, knieën en enkels aangeschaft mocht het echt nodig zijn om te ondersteunen.
 7. @Mo, bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je dit soort onderwerpen bespreekbaar kunt maken in je team. Ik ben nog wel benieuwd of de hulpmiddelen die je noemt vergoed worden door je werkgever? Ik stel deze vraag omdat we vanuit IZZ voor onze deelnemers altijd op zoek zijn naar interessante ledenvoordelen. Kun je dat nog aangeven?
 8. WoutVisser

  crisis met antibiotica

  Niemand is alwetend, ook Wout Visser niet. Maar het is in ieder geval duidelijk dat dit probleem zich verder uitstrekt dan alleen over het medische veld.
 9. Isa van IZZ

  crisis met antibiotica

  En is dat iets dat jij kan @WoutVisser? De oorzaak volledig bloot leggen? Het klinkt alsof je het plaatje goed voor ogen hebt. Ik ben benieuwd.
 10. WoutVisser

  crisis met antibiotica

  Dank Isa, ik heb het gezien. Dit programma beperkt zich nogal eenzijdig tot het promoten van zo'n fagenbehandeling, terwijl het Financieele Dagblad tot de kern van het probleem doordringt: er wordt om financiële reden geen research meer gedaan. Wil je iets aan dit probleem doen, dan moet je natuurlijk beginnen om de oorzaak ervan volledig bloot te leggen. Temeer daar we het over één ding eens kunnen zijn: het probleem is groot.
 11. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Hallo @Mo, dank voor je aanmelding! Zodra ik meer weet worden jullie geïnformeerd.
 12. Isa van IZZ

  crisis met antibiotica

  Hallo @WoutVisser, ken je de bacteriofagen al? Zie deze uitzending van Radar: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/30-10-2017/bacteriofagenbehandeling-ook-in-nederland/
 13. WoutVisser

  crisis met antibiotica

  Het Financieele Dagblad (FD) van 7 juli: … Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica De oplossing: nieuwe antibiotica ontwikkelen Het probleem: voor farma-bedrijven valt daar geen cent aan te verdienen. Het FD verklaart deze merkwaardige ontwikkeling uit een sterk verminderd verbruik van nieuwe antibiotica: vanaf 2009 zetten medici deze geneesmiddelen uitsluitend in als laatste redmiddel, om te voorkomen dat bacteriën ook hiertegen weerstand ontwikkelen. Wat blijft is het grote probleem, dat het huidige bestand aan antibiotica onvoldoende is om het huidige bestand aan resistente bacteriën te bestrijden. De farma-industrie onderkent dit probleem, maar ontwikkelt geen nieuwe antibiotica -- omdat ze het geïnvesteerde geld daarmee niet kunnen terugverdienen. Zij pleit voor overheidssteun, voor een injectie met ons gezamenlijke belastinggeld. Andere mogelijke oplossing is een sterkere preventie van infectieziekten. Het FD citeert oud-bewindsman Pieter Winsemius. Laatstgenoemde verwijst naar de (tot voor kort?) levendige illegale handel in antibiotica voor varkens. En naar de varkenshouders en hun familie, die bij een ziekenhuisopname vanwege resistente bacteriën ‘apart’ werden gelegd. Winsemius: ‘ik weet niet of er de voorbije jaren inderdaad zoveel gebeurd is. Wat ik wel weet is dat betrokken partijen dat altijd zeggen’.
 14. Mo

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Ik doe graag mee, maar moet eerst een datum weten ivm vakantie en werktijden
 15. Je hebt het misschien in het nieuws gezien of gelezen; minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil het mes zetten in de 51.000 collectiviteiten die Nederland rijk is. Als één van de grootste collectiviteiten in ons land volgen wij de politieke discussie hierover al een tijd. We grijpen dit moment aan om te laten zien hoe je als collectief wél meerwaarde kunt bieden. Ben je benieuwd hoe wij hier invulling aan geven? Lees dan mijn blog ‘De échte meerwaarde van een collectief’. We zijn rondom het politieke vraagstuk over collectiviteiten in gesprek met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat doen we samen met een aantal andere waardevolle collectiviteiten. Onder meer door zelf een goed voorbeeld te zijn, laten we de politiek zien welke voorwaarden er gesteld mogen worden aan een collectiviteit. Waar moet een collectiviteit volgens jou aan voldoen?
 16. Ik heb handschoenen voor aantrekken steunkousen, doosje om pillen door midden te breken en eventueel te malen, pillen uitdrukken uit de verpakking, speciaalschaartje om stoma plakken te knippen een hulpmiddel om potten te openen. Ik moet wel. Ik heb sinds een half jaar artrose, ook in mijn handen, en ik hou van mijn werk en hoop het (tegen beter weten in) nog lang te mogen doen
 17. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Dank voor je snelle reactie @WoutVisser, ik heb je op de lijst met aanmeldingen gezet.
 18. WoutVisser

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Ik doe graag mee, Isa.
 19. Isa van IZZ

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  @Caro, @Rianne van zwieten en @ericvanvught bedankt voor jullie aanmeldingen! Er volgt t.z.t. meer informatie. Naast jullie aanmeldingen hebben zich tot nu toe zo'n 30 leden per mail aangemeld. @WoutVisser bedankt voor je inhoudelijke bijdrage. Wil jij je ook aanmelden voor een vervolg (offline dan wel online)?
 20. Hoi @Mo zou je willen delen welke hulpmiddelen jij zelf aangeschaft hebt? En wat je daar (ongeveer) aan kosten voor gemaakt hebt? Ik ben ook heel benieuwd wat anderen zelf aanschaffen als het gaat om werkgerelateerde hulpmiddelen, die je niet krijgt van 'de baas'. Alvast bedankt voor je reactie!
 21. Door een tekort aan niv 3,4,5 wordt de werk druk veel groter omdat niv 2 veel minder mag. Ik zelf hou de moed er wel in het . Wij hebben wel in het team besproken over hulpmiddelen voor steunkousen wij gebruiken bij zorgvragers de doff 'n donner en speciale handschoenen om steunkousen aan te doen. Zelf heb ik voor mijn zelf heel veel hulpmiddelen aangeschaft om mijn werk zo lang mogelijk nog te kunnen blijven doen
 22. ericvanvught

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  ik doe graag mee aan dit gesprek.
 23. Kernprobleem in iedere organisatie, Zorg en daarbuiten: hoe zet je de juiste mensen op de juiste stoelen? In de zorg wordt hier vaak grof mee geblunderd. Hoofdzakelijk omdat managers/directeuren in de zorg alleen maar medisch zijn geschoold. En toch (mee)beslissen over financiën, onroerend goed, ICT; kortom, over disciplines waar ze onvoldoende verstand van hebben. En als deze facilitaire ondersteuning slecht functioneert, dan hebben de zorgverleners daar ook last van. En lijdt de zorg er dus onder. Eigenlijk een simpel abc'tje, dat in de Zorg verbazend hardnekkig is uit te roeien.
 24. Rianne van zwieten

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Ik doe graag mee
 25. Caro

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Ja, ik doe graag mee
 26. WoutVisser

  Meld je aan voor gesprek over Bewust Zorggebruik

  Om de discussie zuiver te houden: de zorg wordt alsmaar duurder, en dat komt voornamelijk omdat de zorgtechnieken steeds beter en ingewikkelder worden. Voorbeeld: als iemand 50 jaar geleden zijn/haar knie verbrijzelde, werd het been geamputeerd. Kosten: pakweg 4.000 euro. Tegenwoordig krijgt de patiënt een kunstknie. Kosten: een aanzienlijk veelvoud van 4.000 euro. We zijn nu zo langzamerhand op het punt gekomen dat de zorg nauwelijks meer betaalbaar is. Deze situatie kun je nog wel een beetje 'rekken' door het inefficiënte gebruik van geld in de Zorg aan te pakken. Maar dat verandert weinig aan het fundamentele probleem. We zien nu al, dat rijke mensen betere en snellere zorg krijgen dan minder rijke mensen - domweg omdat ze meer kunnen betalen. En we ontkomen er niet aan om 'pijnlijke' keuzes te maken. Om de hoge kosten van een zorgbehandeling af te wegen tegen (bijvoorbeeld) de leeftijd of de maatschappelijke positie van de patiënt.
 27. Dat is een interessante vraag @IsaIZZ! Vanuit IZZ staat het antwoord vinden op de 'hoe' vraag vaak centraal in ons Gezond werken in de zorg team. Wat telkens weer naar voren komt, is dat het onderling bespreekbaar maken van bijvoorbeeld werkdruk en de gevolgen ervan vaak al veel oplevert. We delen onze bevindingen altijd met onze deelnemers en andere zorgorganisaties bijvoorbeeld door middel van zorgsuccessen. @IsaIZZ, je vraagt wat je als zorgmedewerker binnen je eigen invloed kunt doen. Hieronder heb ik linkjes naar 2 zorgsuccessen gezet die illustreren wat je als zorgmedewerker zelf en als team kunt doen: https://www.izz.nl/zorgorganisaties/thema/gezond-werken/psychische-arbeidsbelasting/artikelen/goed-gesprek-geeft-inzicht-in-werkdruk https://www.izz.nl/zorgorganisaties/thema/gezond-werken/fysieke-belasting/artikelen/thuiszorgteam-voert-zelf-steunkousenhulpmiddel-in @Mo, ik ben benieuwd, zijn er binnen jouw organisatie ook dergelijke initiatieven om onderwerpen zoals werkdruk bespreekbaar te maken?
 1. Meer activiteit laden